Primul combinat social din România va produce şoşoni. 450 de foşti metalurgişti vor lucra în fabrica de la Câmpia Turzii

Data publicării:
mechel misto

Primul combinat social din ţară, cel de la Câmpia Turzii, va fi extins. 450 de foşti metalurgişti, cu 250 mai mulţi decât era prevăzut în proiectul iniţial, vor fi angajaţi în atelierele fabricii care va produce şoşoni pentru clăparii de schiuri. Alţi 500 de şomeri vor urma cursuri de recalificare şI vor fi ajutaţi de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă AJOFM să îşi găsească de muncă.


Daniel Tompa a lucrat 26 de ani la Combinatul Metalurgic din Câmpia Turzii ca stivuitor. Anul trecut a rămas fără loc de muncă. S-a recalificat în scurt timp, însă, deşi a depus zeci de CV-uri, nu a fost chemat la niciun interviu. Are 47 de ani şi vârsta este principalul impediment la angajare, spune el. „Am făcut un curs de agent de securitate care a durat din august până în octombrie. E foarte greu, nici la cursul de agent de securitate pe care l-am făcut nu poţi să-ţi găseşti de lucru”, povesteşte fostul muncitor de la combinat.

Şi alţi foşti angajaţi se plâng că, în ciuda eforturilor, puţini se angajează: „Am cunoscut o mulţime de oameni care au făcut o grămadă de cursuri şi nu s-au ales cu nimic. (...) Mă întâlnesc cu foşti colegi, făceau ceva curs de calificare pentru pază. Dar încă nu i-am văzut angajaţi nicăieri.

Peste 1500 de persoane au rămas fără un loc de muncă în urma închiderii combinatului metalurgic. Chiar dacă pentru ei s-au organizat cursuri de recalificare, doar câţiva au reuşit să se şi angajeze. „Luăm legătura cu angajatorii, să vedem care sunt locurile vacante, disponibile şi mergem cu cursuri de recalificare si cu organizarea unor interviuri, focalizat pe locurile de muncă vacante pe care le au aceşti angajatori”, afirmă Daniel Don, directorul AJOFM Cluj.

Agenţia Judeţeană Pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj a obţinut de la Comisia Europeană suplimentarea numărului de angajaţi pentru noua fabrică. Şi bugetul, pentru că a apărut un număr de persoane în plus, s-a mărit de la 6,4 milioane de euro, la 7,1 milioane de euro. „Deci soluţiile pentru aceşti oameni, care să conducă la un grad de ocupare pe Câmpia Turzii, există”, arată Radu Hanga, primarul municipiului Câmpia Turzii.

Din cele aproximativ 1000 de persoane angrenate în proiectul combinatului social din Câmpia Turzii, 450 vor lucra la fabrica de şoşoni pentru clăparii de schi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri