Prin programul „Noua casă” vor putea fi cumpărate doar imobile noi

Data publicării:
2212noua 20casa-40019

Cabinetul Ponta II vrea să transforme programul „Prima casă” în „Noua casă”. Adică va acorda credite subvenţionate doar pentru cei care cumpără locuinţe noi. Vestea bună este că, astfel, preţurile apartamentelor vechi vor scădea.

Cine vrea şi casă nouă, şi crede că poate plăti ratele a două credite imobiliare trebuie să ştie că, de 60.000, poate să cumpere locuinţe doar la periferia marilor oraşe.

Acest dezavantaj este compensat de faptul că dezvoltatorii care construiesc în zonele izolate de la periferie, ridică acolo şi grădiniţe pentru copii, piscine şi centre de agrement. Pentru cei care vor să vândă apartamente construite cu zeci de ani în urmă, asta nu este o veste bună.

„Nu va fi o prăbuşire bruscă, va fi o scădere lentă. În 2013, scăderile de preţuri la apartamentele vechi vor fi de 10 - 15 %”, a spus Răzvan Muntean, directorul portalului imopedia.ro.

Presiunea pentru scăderea preţurilor în cazul apartamentelor vechi vine şi dinspre bănci. Multe au început să dea numai credite în lei, cu dobânzi mai mari decît la cele în valută. Aşa se face că mulţi dintre cei care vor să îşi cumpere casă, amână momentul. Iar apartamentele rămân nevândute şi proprietarii care vor totuşi să scape de ele, trebuie să lase din preţ.

Preţul unei garsoniere într-un ansamblu nou este de 18.000 de euro în zona Popeşti-Leordeni. Pentru un apartament de două camere, cumpărătorii vor da de la 40.000 de euro în sus pentru locuinţe situate în Titan sau Berceni. Analiştii spun că programul „Noua casă” va duce la o reaşezare a pieţei imobiliare şi la apariţia unor locuinţe noi mai ieftine şi care vor fi amplasate în centrul oraşului.

Cât costă o garsonieră nouă

Popeşti-Leordeni 18.000 de euro Berceni 19.000 de euro Fundeni 35.000 euroSursa: agenţii imobiliare

Cât costă un apartament nou cu 2 camere

Titan 40.000 de euro Berceni 45.000 euro Popeşti-Leordeni 47.000 euroSursa: agenţii imobiliare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri