Prognoza lebedelor din Câşla: vine o iarnă grea

Data publicării:
lebede

Ne aşteaptă o iarnă lungă şi geroasă. Nu sunt avertismentele meteorologilor, ci previziunile din strămoşi ale localnicilor din judeţul Tulcea. Se ghidează după lebedele care se adăpostesc pe lacul Câşla. Dacă sunt multe păsări, ne aşteaptă o iarnă aspră. Iar anul acesta pe lac sunt sute de lebede.

Mihaela Brazdeş, reporter Digi24: „Lebedele se adăpostesc mai ales la malul lacului deoarece acolo apa este mai mică şi găsesc hrană din abundenţă.”

Oamenii locului spun că numărul mare de lebede înseamnă că urmează o iarnă lungă şi aspră. De legendă ştie şi Gheorghe Munteanu. Spune că nu a fost an în care previziunile din strămoşi să nu se adeverească.

Gheorghe Munteanu, localnic: „După cum e vorba şi din popor, spune că ar fi o iarnă mai grea. A fost acum doi ani mai grea.”

Specialiştii nu îi contrazic pe localnici. Dar ei au explicaţii ştiinţifice.

Alexandru Doroşencu, ornitolog: „Pot indica o toamnă mai rece, o iarnă posibil mai rece, mai ales că multe dintre ele au fost împinse spre sud, adică spre noi, de un front atmosferic rece.”

Localnicii spun că au învăţat din generaţie în generaţie să se pregătească pentru iarnă încă de la primele lebede sosite.

Acum vreo trei ani... tot aşa a fost o toamnă frumoasă, lungă, cu lebede foarte multe pe apă şi iarna a fost într-adevăr o iarnă foarte grea. Un meteorolog după care noi ne orientăm”, spune un localnic.

Din bătrâni se zice că dacă sunt lebede multe o să fie iarnă grea”, adaugă altul.

Alţii speră ca măcar anul acesta lebedele să nu aibă dreptate: „Eu nu vreau să fie chiar aşa grea. Să consum lemne mai puţine.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri