Program pentru identificarea infractorilor

Data publicării:
camere VIDEO monitorizare crop

Primăria va cumpăra, cu 15.000 de euro, un program care prelucrează imaginile şi le face mai clare. Astfel, vor putea fi identificaţi cei care comit tâlhării, care vandalizează clădiri sau staţii de autobuz sau şoferii care încalcă regulile de circulaţie.

Sistemul de supraveghere video din Cluj-Napoca va deveni la fel de performant ca și cele din marile oraşe americane. Imaginile înregistrate de cele 280 de camere din oraş vor fi prelucrate cu un program informatic şi astfel va deveni posibilă identificarea facială a celor surprinşi în timp ce comit infracţiuni.

„O să fie folositor. Cu camerele care sunt acum, dacă spuneţi că nu pot focaliza, n-ai ce face. Trebuie să investeşti tu. Or, cu maşinile, la fel. Te trezeşti cu ea tamponată”, spune un localnic.

 „Excelentă idee, că văd că prea puţini poliţai sunt acum pe stradă”, apreciază un alt clujean.

Identificarea facială va fi folosită în cazul infracţiunilor în trafic, pentru tâlhării sau vandalism.

„Noul sistem va permite o identificare mult mai facilă, de pildă, a persoanelor care practic aplică graffiti pe clădirile istorice. Avem o problemă în zona istorică, pe clădiri recent faţadizate, cu costuri extrem de mari pentru proprietari”, a declarat Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Poliţia Municipiului Cluj-Napoca a fost cea care a cerut cumpărarea programului informatic. Imaginile surprinse pe camerele de supraveghere de pe raza municipiului au fost folosite la documentarea mai multor cauze. Cercetarea unor activităţi precum infracţiuni stradale comise cu violenţă, accidente rutiere ori infracţiuni asupra patrimoniului: furturi, distrugeri”, a spus Simona Emilia Vîrci, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj.

Primăria Cluj-Napoca va investi 15.000 de euro în achiziţionarea soft-ului de recunoaştere facială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri