Proiect. Bariere la toate trecerile peste calea ferată

Data actualizării: Data publicării:
cale ferata

Bariere la toate trecerile peste calea ferată. Asta vrea să vadă un deputat din Timiş, care cere colegilor să voteze legea pe care o propune. În sprijinul lui vin cifre negre: în primele cinci luni au fost 20 de accidente în care 10 oameni au murit 19 au fost răniţi.

În anul 2016, în judeţul Timiş, au avut loc 60 de accidente în care au fost implicate autoturisme şi trenuri. De cele mai multe ori, şoferii au traversat calea ferată fără să se asigure”, relatează Caterina Ledrer, reporter Digi24.

Anul acesta a continuat la fel de dramatic în toată țara. Din ianuarie până în mai a fost în medie un accident de acest fel pe săptămână. În total sunt 39 de victime. De aceea crede parlamentarul Marian Cucşa că este nevoie de o lege specială.

Este inadmisibil ca pe drumuri judeţene, drumuri europene, comunale să avem semnalizată trecerea la nivel cu calea ferată doar cu crucea Sf Andrei. E vegetaţie, sunt curbe, şoferii nu văd când vine un tren”, spune deputatul.

Multe maşini sunt zdrobite de tren acolo unde nu există bariere. Şoferii care locuiesc în zonă au învăţat orele la care trec garniturile, dar nu iau în seamă eventualele decalări de program din cauza întârzierilor și cursele speciale. Alţii dau vina pe vizibilitatea redusă.

Specialiştii în siguranţa rutieră de la Compania de Drumuri susțin ideea. Mai ales că la începutul anilor 2000 aproape toate trecerile peste calea ferată aveau bariere.

Acţiunea de desfiinţare a barierelor şi cantoanelor de la trecerile de cale ferată s-a făcut ca urmare a reducerii de personal la calea ferată, ceea ce a condus la accidente cu consecinţe deosebit de grave în decursul timpului”, spune Horaţiu Simion, directorul DRDP Timişoara.

Proiectul de lege pentru bariere la toate trecerile peste calea ferată a fost deja depus la Parlament şi poate fi votat la toamnă după vacanţa deputaţilor şi senatorilor.

Cel mai grav accident petrecut la o trecere peste calea ferată în acest an s-a petrecut în Bistrița Năsăud la începutul acestei luni, când cinci tineri au murit. Șoferița, în vârstă de 18 ani, luase permisul de numai câteva luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri