Proiect controversat în Piaţa Presei Libere. Birouri în loc de spaţiu verde

Data publicării:
pasaj proiect

Pasajul subteran pe care Primăria Capitalei vrea să îl construiască în zona Piaţa Presei Libere pune pe jar mai multe organizaţii neguvernamentale, care acuză municipalitatea că distruge o zonă istorică a Bucureştiului. Mai mult, din cauza lucrărilor, va fi sacrificată o bună parte a spaţiului verde din zonă, susţin contestatarii proiectului.

„Se va defrişa o mare parte pe o zonă de o sută de metri a bulevardului, a vegetației înalte, plus tot triunghiul acela care este adiacent bulevardului, unde și acum este zonă verde şi care este o zonă verde chiar şi în planul urbanistic general”, explică Roxana Wring, preşedinte al Asociaţiei Pro.Do.Mo.

Proiectul municipalităţii prevede, tot în zona pasajului, în parcul dintre şoseaua Kiseleff-Bulevardul Mărăşti şi staţia RATB, construcţia unei clădiri de birouri.

„Cine va vrea să construiască în zona respectivă conform PUG-ului va trebui să facă o documentaţie de urbanism”, spune Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Bucureştiului.

„Este vorba despre o construcţie pe un spaţiu verde, construcţie de o înălţime cât Casa Scânteii şi care în mod evident va bloca traficul”, este de părere Nicuşor Dan, preşedinte al Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”.

Construcţia nu are deocamdată o destinaţie clară, însă fostul ministru al Afacerilor Externe, Andrei Marga, dar şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu au declarat în trecut că acolo va fi construit noul sediul al MAE. O idee reluată acum de arhitectul-şef al Bucureştiului.

„Poate să fie orice clădire pentru că e o zonă mixtă, adică birouri cu profil înalt, poate să fie un sediu de instituţie publică”, a spus Gheorghe Pătraşcu.

Viitoarea constructie va ştirbi din arhitectura zonei, cred reprezentanţii ONG-urilor.

„A afecta o zonă istorică de valoarea Kiseleffului mi se pare o crimă la adresa patrimoniului naţional”, spune Roxana Wring.

Până acum, Ministerul Afacerilor Externe nu a oferit niciun răspuns cu privire la mutarea în clădirea care va apărea în zona Piaţa Presei Libere. Lucrările la pasajul subteran ar urma să înceapă în acest an, iar valoarea proiectului este de 18 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri