Sari la conținut

Proiect. Copiii ar putea călători singuri cu avionul de la 14 ani, fără taxe suplimentare

Pentru fiecare minor care călătorește neînsoțit, dar a împlinit vârsta de 14 ani, companiile aeriene percep o taxă suplimentară cuprinsă între 40 și 100 de euro. Sumele apar în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Inițiatorii spun că dacă acesta devine lege, copiii care au împlinit vârsta de 14 ani vor putea zbura mai des.

„Am pornit în acest proiect legislativ de la solicitarea mai multor părinţi care sunt în situaţia de a-şi chema copiii în vizită unde lucrează în străinătate, de a-şi trimite copiii la vizită în străinătate. Permite părinţilor plecaţi să-şi vadă copilul mai des, permite copiilor să meargă mai des la părinţi, fără alte cheltuieli suplimentare”, spune Eugen Bejinariu, deputat PSD.

Acest lucru e posibil şi acum, dar numai în cazul companiei TAROM.

„Copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani nu vor fi considerați minori neînsoțiți. Pot să călătorească singuri, cu excepția cazului în care părinții ne cer în mod expres să fie tratați ca minori neînsoțiți”, spune Georgeta Dinu, purtător de cuvânt al TAROM.

Adică să fie preluaţi de la check-in, urcaţi în avion şi lăsaţi în grija persoanei care îi aşteaptă la destinaţie. Serviciul costă 40 de euro, cu zece euro mai puţin decât în cazul Blue Air, companie care de asemenea acceptă pasageri minori neînsoţiţi.

Este o taxă care pare mare, dar în spatele ei sunt servicii suplimentare”, spune Tudor Constantinescu, director economic Blue Air.

Proiectul legislativ este privit cu interes de familiile cu copii.

„Da, ne-am lovit de această problemă şi chiar am vrea să se voteze să putem să-l trimitem singur şi fără taxe suplimentare”, spune o femeie.

Prima cameră sesizată pentru această iniţiativă legislativă este Senatul.