Proiect de lege UDMR: Primăriile ar putea cumpăra casele executate silit pentru a le închiria foştilor proprietari

Data publicării:
case cartier rezidential imobiliar sursa foto digi24-2

Cei aflaţi în pericol de a-şi pierde locuinţele pentru că nu mai pot achita ratele la bancă ar putea beneficia de un ajutor nesperat din partea statului, dacă o nouă iniţiativă legislativă a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România trece de votul Parlamentului. Statul ar urma să cumpere casele pentru a le transforma în locuinţe sociale, iar apoi le va da în chirie foştilor proprietari, evitând astfel evacuarea lor.

Primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, susţine că mii de oameni se află în situaţia de a-şi pierde apartamentele de la 1 martie, din cauză că nu au mai putut plăti ratele. Conform legii, aceştia nu au nici dreptul la o locuinţă socială. Primarul susţine chiar că se poate ajunge la prăbuşirea pieţei imobiliare, dacă băncile vor scădea preţurile pentru a vinde cât mai repede.

Primarul a arătat că municipalitatea este dispusă să cumpere apartamentele celor în pericol de a fi evacuaţi, însă pentru aceasta e necesară o modificare legislativă care să le dea oamenilor siguranţă.

Primarul Antal Árpád admite că măsura trebuie elaborată foarte clar, ca şi nişte limite impuse de sume, aici fiind vorba despre creditele făcute de oameni simpli pentru a-şi cumpăra un apartament de până la 50.000-100.000 de euro, nu de cei cu credite pentru vile sau alte locuinţe de lux.

Proiectul de lege a fost prezentat în urmă cu două săptămâni într-o conferinţă de presă de fostul ministru al Sănătăţii, acum deputat al UDMR Bihor, Cseke Attila. Uniunea are o iniţiativă proprie pentru a-i sprijini şi pe cei cu credite în valută, proiect bazat pe modelul maghiar: împrumutul în valută poate fi transformat în credit în moneda națională, la cursul de schimb din momentul contractării. Deputatul UDMR critică proiectul privind înjumătăţirea ratelor la credite iniţiat de Guvernul Ponta, despre care spune că nu îi ajută pe cei care au cu adevărat probleme la rambursarea banilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri