Proiect: Încă o zi liberă pentru români

Data publicării:
foto miscare strada oameni shutterstock

Românii ar mai putea primi încă o zi liberă pe an. Este vorba de Vinerea de dinaintea Paştelui. Ideea este agreată şi de parlamentari ai puterii şi de cei din opoziţie, care spun că avem prea puţine libere faţă de alţi europeni. Potrivit codului muncii avem 14 zile libere pe an.

42 de senatori şi deputaţi au căzut de acord că, în Vinerea Mare nu trebuie să mergem la serviciu. Argumentul!? Este una dintre cele mai importante sărbători creştine şi trebuie celebrată cum se cuvine! În plus, această zi este liberă în mai multe ţări europene printre care Germania, Marea Britanie, Grecia, Spania sau Portugalia.

Szabo Odon, deputat UDMR, iniţiatorul legii: În 16 ţări Vinerea Mare este zi liberă, chiar mai mult, în cadrul Uniunii Europene, Consiliul Euniunii Europene în cadrul instituţiilor proprii a declarat de fiecare dată Vinerea Mare, ca şi zi liberă, deci toate instituţiile Uniunii Europene în Vinerea Mare nu lucrează.

Astfel, se propune modificarea Codului Muncii astfel încât Vinerea Mare să fie oficial sărbătoare legală. Ar fi în acest moment al 15-lea liber pe care l-am avea în timpul unui an.

Toma Petcu, reporter Digi24: Potrivit codului muncii, românii au în acest moment nu mai puţin de 14 zile libere. Vorbim de 1 şi 2 ianuarie, de 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor, prima şi a doua zi de paşte, 1 mai, 1 iunie, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie de Sfântul Andrei, 1 Decembrie, evident de Ziua Naţională şi prima și a doua zi de Crăciun.

Nu toţi românii sunt încântaţi de iniţiativa aleşilor.

Femeie: Sunt prea multe zile libere.
Reporter: Multe!?
Femeie: Multe, foarte multe din cauză că sunt bani puţini, cum lucrez eu, stai mai mult acasă, eu una nu stau acasă nici de Crăciun nici de Revelion, nici de Paşte şi am salariu minim pe economie.
Bărbat: Dacă sunt numai zile libere, nu se mai face nimic.

Legea urmează să intre în dezbaterea Senatului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri