Proiect: Locuri garantate pentru cetăţeni în sedinţele de consiliu local

Data actualizării: Data publicării:
ovidiu raetchi

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi anunţă că lansează în dezbatere publică un proiect de lege prin care cetăţenii şi societatea civilă să aibă asigurat un număr de locuri la şedinţele de consiliu local, el susţinând că trebuie eliminat ”precedentul Firea”, care blochează participarea cetăţenilor la şedinţele CGMB, transmite News.ro.

”Teoretic, potrivit legii, cetăţenii pot participa la şedinţele de consiliu local sau la cele ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Practic - şi aici avem cazul de la Bucureşti – primarul general actual al Capitalei, Gabriela Firea, şi majoritatea PSD blochează locurile care ar putea reveni societăţii civile şi cetăţenilor interesaţi să participe la lucrările Consiliului General. Mai exact, acestea sunt ocupate, «rezervate» pentru prieteni de partid, membri de partid sau organizaţii non-guvernamentale apropiate de Gabriela Firea sau PSD”, a declarat Ovidiu Raeţchi, citat într-un comunicat, preluat de News.ro.

Deputatul PNL spune că, pentru a elimina ”precedentul Firea”, care blochează participarea cetăţenilor la şedinţele Consiliului General, lansează în dezbatere publică un proiect de lege care modifică legea administraţiei locale şi prin care cetăţenii şi societatea civilă vor avea asigurat un anumit număr de locuri la şedinţele de consiliu local, judeţean sau Consiliu General al Municipiului Bucureşti – 50 la nivelul Capitalei sau 30 la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ.

“Ceea ce se întâmplă la nivelul Primăriei Capitalei este un abuz în serviciu mascat, dar care trebuie sancţionat şi eliminat, iar singura soluţie este o astfel de modificare legislativă. Sunt convins că abuzul Gabrielei Firea este copiat şi în alte fiefuri PSD şi, de aceea, prin proiectul de lege pe care îl voi depune, consider că este necesară şi introducerea unor amenzi pentru autorităţile locale care nu asigură un număr minim de locuri pentru şedinţele de consiliu, în funcţie de numărul de locuitori al localităţii respective. Înţeleg că pentru unii primari este mai confortabil să fie înconjuraţi de «yesmeni» şi le este teamă de societatea civilă, dar spiritul civic trebuie protejat şi încurajat, nu suprimat”, mai susţine Raeţchi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri