Proprietarii de apartamente, obligați să plătească 10-30% din costul reabilitării

Data publicării:
bloc in reabilitare

Şoseaua Olteniţei, nr. 34. Pe faţada blocului vechi de peste 30 de ani se văd urmele trecerii timpului. Tencuială căzută şi infiltraţii. Este doar unul dintre blocurile care ar avea nevoie de reabilitare termică. Administratorul a cerut primăriei reabilitarea, încă din decembrie 2008. Dosarul este „în analiză" de 5 ani și jumătate.

„De la fetele de acolo de la reabilitare ne-a spus că suntem pe locul 22 și 23 în Pictor Dumitrescu. Ca acum sp intru pe site și să văd că suntem pe 135 și 136”, spune Natalia Timofte, administratorul blocului.

„Ne-au spus ca sunt gratuite, cu fonduri europene”, adaugă ea.

Administratorul nu ştie dacă va mai exista posibilitatea reabilitării blocului, dacă locatarii vor fi nevoiti să achite până la 30% din valoarea lucrării, conform unei decizii guvernamentale din 2012. Decizia îi nemulţumeşte pe mulţi, de vreme ce alte blocuri au fost făcute gratuit. Aşa cum este în cazul altui, tot de pe Şoseaua Olteniţei, unde doar o scară din cinci a fost reabilitată.

În sectorul 4 mai mult de 80% din blocuri ar avea nevoie de astfel de reparații. Dar măsura nu se aplică numai în sectorul 4, ci în toate localităţile unde reabilitatea blocurilor se face cu fonduri europene. Autorităţile locale au posibilitatea să achite contruibuţia asociaţiilor de proprietari şi apoi să recupereze banii, în rate, de-a lungul a 10 ani. În Capitală, unele primării au stabilit deja cât trebuie să plătească locatarii.

„Consiliul a adoptat ca această sumă să se recupereze în 10 ani, însumând pe an o sumă până în 400 de lei, pe lună 35 de lei”, spune primarul sectorului 4, Cristian Popescu.

Singurele asociaţii de proprietari care nu trebuie să plătească reabilitatea sunt cele din oraşele unde primăria face lucrări din fonduri proprii.

Suma alocata de Banca Europeană de Investiţii autorităţilor locale din Bucureşti depăşeste 300 de milioane de euro. În acest an, 1.200 de blocuri din Bucureşti şi din ţară ar trebui reabilitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri