Protest în fața Guvernului. Sute de oameni au ieșit în stradă, la o lună după violențele din 10 august

Data actualizării: Data publicării:
protest piata victoriei 10 septembrie inquam octav ganea 20180910200339_OGN_0031-01

Protest în Piaţa Victoriei în aceeastă seară. Sute de oameni au ieşit în stradă în faţa guvernului pentru a marca o lună de la violenţele jandarmilor la marele miting al diasporei din 10 august.

Oamenii cer în continuare demisia Guvernului Dăncilă și spun că vor ieși în stradă și în zilele următoare.

Protestatarii s-au luat la ceartă cu jandarmii care au vrut să îl ridice pe unul dintre participanţii la manifestaţie, după ce acesta le-ar fi adresat injurii forţelor de ordine. Ei au început să scandeze "Jandarmeria apără hoţia!" şi le-au strigat jandarmilor "Slugilor!".

Oamenii care participă la protestul de luni seară au adus cu ei drapeluri tricolore, vuvuzele, dar şi pancarte cu mesaje antiguvernamentale. Pe una ditre acestea scrie "Infractori de rang înalt, părăsiţi acest palat".

protest piata victoriei 10 septembrie inquam octav ganea 20180910184214_OGN_9927-02
protest piata victoriei 10 septembrie inquam octav ganea 20180910184214_OGN_9927-02

Galerie foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Protestele care marchează o lună de la violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei au fost anunţate pe Facebook şi sunt programate în Bucureşti şi în alte oraşe din România (între care Cluj-Napoca, Arad, Timişoara, Sibiu, Iaşi) şi Diaspora. Conform celor de la Corupţia Ucide, protestele au scopul de a cere "demisia şi urgentarea anchetării şi judecării tuturor persoanelor vinovate de represaliile Jandarmeriei la protestul Diasporei din 10 august din Piaţa Victoriei din Bucureşti".

"A trecut o lună şi nu avem nicio demisie şi niciun vinovat! Considerăm că principalul vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat atunci este Liviu Dragnea împreună cu grupul lui infracţional care a pus stăpânire pe Guvern, pe Parlament şi pe PSD şi doreşte să pună stăpânire pe toată România. Amintim faptul că pe 21 iunie Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în procesul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, în care e acuzat de instigare la abuz în serviciu", susţin cei care au postat mesajul de mobilizare.

Aceştia spun că îi consideră vinovaţi pentru represaliile Jandarmeriei pe Liviu Dragnea, Viorica Vasilica Dăncilă, Carmen Dan, Speranţa Cliseru, Gabriela Firea, pe fostul şi actualul şef al Jandarmeriei Sebastian Cucoş şi Ionuţ Sindile, pe Cătălin Paraschiv - "omul în alb din Piaţa Victoriei” - şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, precum şi pe Laurenţiu Cazan - coordonatorul jandarmilor de la protest, Marius Militaru - purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române şi Georgian Enache - purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti.

"Ceea ce s-a întâmplat în ziua de 10 şi în noaptea de 10 spre 11 august în Piaţa Victoriei reprezintă tentativă de genocid a jandarmilor asupra celor peste 100.000 de români aflaţi la protest. Considerăm că Jandarmeria nu şi-a îndeplinit corect misiunea conform procedurilor, şi-a depăşit atribuţiile, a dovedit că are oameni incapabili în fruntea sa şi s-a transformat în instrument de represiune a populaţiei împrăştiind pe toţi protestatarii, folosind gaze lacrimogene, substanţe chimice interzise, tunuri cu apă şi muniţie de război mai spus cei de la Corupţia Ucide.

Aceştia acuză că politicienii aflaţi la putere "încearcă să muşamalizeze procesul represaliilor Jandarmeriei în condiţiile în care au fost peste 450 de răniţi, peste 100.000 de persoane expuse la gaze lacrimogene, zeci de oameni loviţi de jandarmi şi o persoană pe nume Ilie Gâzea care a fost la protest şi a decedat pe 19 august. La Parchetul General au fost depuse peste 750 de plângeri penale împotriva forţelor de ordine. Ancheta merge foarte greu deoarece ministrului de Interne Carmen Dan a secretizat toate documentele ce au legătură cu protestul din 10 august".

Proteste și la Cluj. Aproximativ 100 de persoane au manifestat, luni seară, şi au cerut demisia guvernului, cu ocazia marcării unei luni de zile de la protestul din Bucureşti al Diasporei.

Printre altele, oamenii au scandat „Demisia”, au purtat lozinci antiguvernamentale şi au stat câteva minute cu mâinile ridicate.

Protestatarii s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca în urma unui apel pe Facebook, intitulat "Clujenii nu uită 10 August! Alături de Bucureşti şi Diaspora!".

„A trecut o lună de zile de la momentul în care autorităţile au încercat să împiedice aproximativ 300 000 de cetăţeni să îşi exercite dreptul la libera exprimare şi adunări publice paşnice. Drepturi fundamentale, pentru care în 1989 unii au dat totul ca noi să le avem. Au dat cu gaze lacrimogene, au folosit furtunuri cu apă şi au lovit oameni paşnici care stăteau cu mâinile ridicate. Actuala grupare aflată la guvernare face totul pentru a îngenunchea Justiţia şi nu se vor sfii să folosească toate mijloacele ca să ne convingă să cedăm. Prin ce au făcut în 10 august, însă, au obţinut efectul contrar! Suntem tot mai uniţi, tot mai solidari şi tot mai mulţi! Ne apropiem de punctul culminant al unei lupte care durează de 1 an şi jumătate, suntem aici şi excludem complet varianta de a lăsa România pe mâinile hoţilor!”, se arată în apelul respectiv.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri