PSD: De ce a crescut prețul „Cumințeniei pământului” de la 5 la 11 milioane de euro?

Data publicării:
CIOLOS DESPRE CUMINTENIE CAPTURA

Social-democrații cer Guvernului Cioloș să facă publice atât componența comisiei care a negociat pentru opera lui Brâncuși, cât și numele expertului care a evaluat lucrarea la 11 milioane de euro. „De la preţul negociat de Ministerul Culturii, sub conducerea lui Vlad Alexandrescu, până la situaţia extrem de neclară a donaţiilor făcute de cetăţeni prin subscripţie publică, afacerea pune mari semne de întrebare, la care Guvernul tehnocrat are datoria de a răspunde”, a declarat liderul deputaților PSD, Florin Pâslaru.

CIOLOS DESPRE CUMINTENIE CAPTURA

Potrivit social-democraților, celebra statuie a lui Constantin Brâncuși ar fi fost evaluată, de o comisie a Ministerului Culturii, înainte de instalarea Guvernului tehnocrat, la suma de 5 milioane de euro, aceasta fiind și limita maximă de negociere a statului român cu proprietarii operei de artă.

„Ce anume a determinat creşterea preţului la mai mult de dublu? Guvernul trebuie să facă publice atât componenţa comisiei care a negociat «Cuminţenia pământului» la suma de 11 milioane de euro, precum şi numele expertului care a evaluat lucrarea la acest preţ. PSD a solicitat aceste informaţii în mai multe rânduri, însă o tăcere grea s-a aşternut peste Ministerul Culturii, fapt care dă curs suspiciunilor. Ce are de ascuns doamna Corina Şuteu?”, a declarat Pâslaru.

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a declarat, într-un interviu acordat, miercuri, agenţiei News.ro, că soluţia găsită de statul român pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului” este cea mai bună variantă la care a ajuns Guvernul, dar şi că proprietarii operei lui Constantin Brâncuşi au agreat noul termen pentru plata celor 11 milioane de euro, respectiv finalul lunii noiembrie.

Tot miercuri, Executivul a anunțat că statul va achiziționa opera lui Brâncuși, după ce s-au adunat în cadrul campaniei naționale „Brâncuși e al meu”, prin subscripție publică, suma de 1.273.668 euro.

Sculptura va fi expusă la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri