Purtătorul de cuvânt ANAF Alba: Au fost impozitate veniturile din depozitele bancare, nu alocațiile copiilor. Softul nu are nicio excepție inclusă

Data publicării:
copii-elevi-carti-manuale-fericiti

Iulia Mireșteanu, purtător de cuvânt ANAF Alba, a declarat că este vorba de decizii de impunere anuale pentru stabilirea contribuției CASS, aferente anului 2012, nu despre somații.

„Au fost emise în baza ordinului președintelui ANAF numărul 2130 pe 2013, în urma căruia ANAF a realizat un soft care calculează și emite cuantumul de plată pentru fiecare și au fost calculate sumele acestea conform articolului 296 indice 27 din codul fiscal pentru anumite categorii de venituri cum ar fi investiții, dividende primite, dobânzi, operațiuni de vânzare-cumpărare”, a precizat Iulia Mireșteanu, purtător de cuvânt ANAF Alba.

Ea a lămurit și ce a fost impozitat cu privire la alocațiile copiilor (DETALII AICI).

Nu alocațiile copiilor, ci veniturile din depozite bancare. Mai concret, părinții au depus alocațiile într-un cont, banca a trimis declarația la organele fiscale cu toate CNP-urile care au obținut venituri financiare, astfel că softul neavând nicio excepție inclusă funcție de vârsta asiguratului sau de cuantumurile veniturilor, dacă e vorba de un pensionar cu pensie mai mică 740 de lei. Organele fiscale nu au baza de date a tuturor pensionarilor cu cuantumul pensiilor”, a spus Iulia Mireșteanu

Dobânzile au fost luate în calcul ca venit suplimentar, a spus purtătorul de cuvânt, pentru că „așa a fost luată în calcul pe baza declarației 205 și pe baza declrațiilor depuse de organele bancare la organele fiscale”.

„Omul poate face contestație, cine se consideră nedreptățit, în 30 de zile, și la contestație să atașeze o copie după decizie și orice acte doveditoare, dacă e copil minor certificatul de naștere, dacă e pensionar și a avut mai mica pensie mai mică de 740 lei – un cupon de pensie. Am primit foarte multe sesizări, dar în calcul nu se pot pune excepții”, a punctat Iulia Mireșteanu, adăugând că aceste hibe să se rezolve prin ordin legislativ, mai ales că au fost prezentate categoriile vulnerabile.

Întrebată dacă acest lucru este o greșeală, purtătorul de cuvânt al ANAF a răspuns: „Noi în organele fiscale teritoriale aplicăm legislația în vigoare, nu noi suntem cei care emitem ordine, care facem legi. Suntem niște simpli funcționari”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri