Sari la conținut

Puteri sporite pentru polițiști. Imaginile care ar justifica aceste măsuri

Ministerul de Interne vrea ca poliţiştilor să li se acorde mai multe puteri, după ce în ultimul an tot mai mulţi agenţi au fost agresaţi în plină stradă: închisoare pe viaţă pentru ucigaşii oamenilor legii sau amenzi de până la 1500 de lei pentru cei care refuză să prezinte documentele de identitate. Deocamdată, acestea sunt la stadiu de propuneri, însă, în curând ar putea deveni lege.

(Partea I. Clic pe imaginea de mai sus pentru a vedea tot filmul)

Cu câteva zile înainte ca ministrul de interne, Carmen Dan, să prezinte proiectul de lege într-o conferință de presă, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a publicat pe contul de Facebook imagini care dovedesc riscurile profesiei de polițist. Mai exact, un caz de „ultraj cu violență” la adresa unui polițist în misiune. Imaginile – filmate, culmea, chiar de presupusul agresor – arată un polițist care are nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost rănit de acesta.

Presupusul agresor: „Am rupt piciorul, uitaţi-vă, intră peste mine în curte, mă ia fără mandat. Domnii poliţişti prefăcători!”

Polițist: Ia mâna, ia mâna băi, ia mâna de aici!

Presupusul agresor râde.

Polițist: Jur că folosesc armamentul, vă rog frumos să păstraţi distanţa!

Presupusul agresor: Foloseşte-l!

Polițist, către colegul său: Băi Dane, ţine-l la distanţă că e ultraj, în pana mea!

Presupusul agresor: Ultraj, da, da, da!

(Partea a II-a. Clic pe imaginea de mai sus pentru a vedea tot filmul)

Agentul din imagini fusese rănit pe fondul unei acţiuni a poliţiei contra unui grup de tineri agresivi, în curtea unuia dintre ei. Totul ar fi pornit de la o piatră cu care s-ar fi aruncat în mașina poliției și de la faptul că polițiștii ar fi intrat pe proprietatea unuia dintre agresori fără mandat. Tinerii au ripostat și polițistul s-a ales cu piciorul rupt. Faptele s-au petrecut în județul Olt.

Liderul sindicatului polițiștilor, Dumitru Coarnă, are un comentariu la postare: „Am luat legătura cu procurorul de caz și cu doi dintre cei trei polițiști implicați. Au fost emise mandate de arestare preventivă pentru trei dintre autori, iar pentru cel de-al patrulea control judiciar(era minor). FSNPPC le acordă asistență juridică atât în ceea ce privește dosarul penal, cât și cercetarea administrativă privind accidentul de muncă”.

Aceste situaţii ar putea lua sfârşit. Proiectul MAI prevede ca poliţiştii să poată intra pe o proprietate privată, dacă situaţia o cere, fără acordul proprietarului.

„De ce colegii politistului nu au intervenit? Și aici aș vrea să ascult răspunsul la această întrebare!”, a întrebat ministrul Carmen Dan în conferința de presă.

„Am dat doar un exemplu de ce încercăm să îmbunătățim cadrul legal, ca astfel de situații să nu mai apară”, a precizat Carmen Dan..

„Am considerat că există o serie de situaţii obiective în care să fie posibilă o astfel de intervenţie fără acordul persoanei, astfel de situaţii se referă la salvarea vieţii unei persoane sau chiar eliminarea unui pericol”, a explicat Geani Nica, secretar general adjunct în MAI.

Aceeaşi înregistrare demonstrează că în prezent nici poliţiştilor nu le e clar cum să intervină în situaţii-limită.

Noua legislaţie va lămuri inclusiv când pot agenţii să folosească armele de foc împotriva unui cetăţean: „Acesta devine agresiv, produce vătămări corporale, ridică nivelul de agresivitate față de polițist, posibil chiar prin faptul că scoate un cuțit sau o bâtă sau ce are la îndemână. În aces caz polițistul are posibilitatea de a folosi forța fizică, forța mijloacelor din dotare și armele de foc”, a spus Valeriu Mihai, subsecretar de stat în MAI.

În proiect apare şi folosirea de aparate cu electroşocuri, pentru imobilizarea infractorilor cu arme albe. Nu se ştie însă când vor putea fi ele folosite, deoarece deocamdată, astfel de aparate nu există în dotarea poliţiei şi nici nu sunt planuri de achiziţionare.

Lista de cumpărături a poliţiei cuprinde doar 1.000 de veste antiglonț, peste 20.000 de bastoane și spray-uri paralizante, precum și 5.500 de mașini noi de patrulare.

Gata şi cu injuriile la adresa poliţiştilor. Cine va înjura sau va arăta semne obscene ar putea avea de îndată dosar penal. Până acum, legea incrimina doar ameninţarea şi lovirea unui agent.

Şi refuzul de legitimare va fi pedepsit mai aspru. Amenda creşte de la maximul de 500 de lei la 1500 de lei.

Mai multe detalii pe acest subiect citiți aici:  Pedepse cu închisoarea și atribuții sporite pentru polițiști

Citiți și:  De ce tot mai mulți polițiști sunt agresați în misiune?

Un şofer spune că a fost bătut de doi poliţişti, după ce i-a înjurat

Pe aceeași temă