Reabilitarea termică a blocurilor - afacere şi strategie electorală

Data publicării:
reabilitare

De-a lungul ultimiilor cinci ani, primarii de sector au promis programe ample de reabilitare termică a blocurilor din Capitală. Promisiune susţinută din bani publici, descoperă acum inspectorii de la Curtea de Conturi.

Gheorghe Tănăsescu, administrator de bloc: „Toată cheltuiala o suportă primăria pentru că aşa a făcut la toţi”.

O strategie electorală, spun specialiştii.

George Vulcănescu, analist economic: „Vin alegerile. Hai să facem chestia asta repede, repede, de mântuială. Nu contează consecinţele pe termen lung. Contează doar câştigurile pe termen scurt”.

În scurt timp, mii de blocuri au fost acoperite cu schele, iar muncitorii au dat zor să termine lucrările. Rezultatul?

Doina Rădulescu – preşedinte de asociaţie de locatari: „Asta nu e izolare termică. În momentul în care tu îmi laşi balcoanele de pe scară deschise să mi se adune acolo toată ploaia, toată zăpadă, tot frigul”.

Aşa că reclamaţiile locatarilor au apărut imediat.

Doina Rădulescu – preşedinte de asociaţie de locatari: „Proiectant neserios. Firma care a câştigat licitaţia nu se implică în niciun fel, a subcontractat. Primăria, care trebuia să angajeze un diriginte de şantier pe care să îl tragă la răspundere”.

Potrivit legii, primăria trebuia să suporte o treime din valoarea lucrărilor, iar asociaţiile de proprietari diferenţa.

Programul de reabilitare termică a blocurilor de locuințe a fost ineficient, având în vedere suportarea aproape integrală a costurilor de la bugetul local, în condițiile în care, potrivit legii, bugetul local trebuia să suporte maximum 30% din costuri.

Curtea de Conturi a mai descoperit că Primăria sectorului 1 a plătit cu 36 de euro pe metrul pătrat mai mult decât preţul standard stabilit de Ministerul Dezvoltării - de 55 de euro şi a cheltuit nejustificat 66 de milioane de lei prin acte adiţionale. În sectorul 6 preţul pe metrul pătrat a fost cu 34 de euro peste normă. În alt caz, edilul sectorului 2, Neculai Onţanu a achitat 5 milioane de lei pentru lucrări neexecutate.

În total, primăriile din Bucureşti au anvelopat termic peste 2200 de blocuri pentru care au cheltuit peste 3,3 miliarde de lei.

În acest moment, alte 760 de blocuri sunt în curs de reabilitare, în timp ce 5.200 sunt în continuare fără nicio protecţie în faţa frigului.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri