Reabilitări termice cu iz penal în Sectorul 5

Data publicării:
sector 5

Una dintre cele 25 de societăţi comerciale care sunt vizate de ancheta privind evaziunea din construcţii a făcut obiectul unei investigaţii realizate de jurnaliştii de la "România furată". Imob Lux Construct este controlată de un offshore şi a câştigat, în ultimii ani, 25 de milioane de euro din contracte semnate cu Primăria Sectorului 5. Firma a fost înfiinţată de Marin Dumitru, un om de afaceri din anturajul lui Marian Vanghelie.

Reabilitarea blocurilor din Sectorul 5 al Capitalei a început cu mare tam-tam acum doi ani, când Marian Vanghelie a stabilit că refacerea termică a locuinţelor este proiectul său principal. Pe arterele principale s-au ridicat zeci de schele, s-au înlocuit ferestre, s-au pregătit pereţii pentru tapetare. Apoi, dupa câteva luni, lucrările s-au oprit.

De exemplu, la un bloc de pe strada Baltagului, reabilitarea a început în 2012. Oficial, trebuia să se termine în octombrie anul trecut. "Reabilitarea a început acum doi ani, deci în 2012. A mers bine. S-a lucrat câteva luni, după care s-a cam oprit. Au fost observaţii la lucrările lor. Au continuat şi în toamnă, au mai continuat şi anul trecut, au făcut unele retuşuri. Nefiind rezolvate în totalitate, noi nu am semnat recepţia finală", a spus Turel Anorocioaiei, administratorul blocului.

Locatarii spun că lucrarea a fost făcută "de mântuială". La fel şi într-un bloc de opt etaje de pe strada Mihail Sebastian. "Am avut nişte probleme cu nişte geamuri sparte de la uşile de la ghenă, le-au înlocuit, la terasă la fel am avut un geam spart şi pereţii în spate au fost mâzgăliţi, daţi cu mingea, până la urmă au făcut şi acel perete", spune o locatară din blocul de pe Sebastian.

De reabilitarea celor două blocuri trebuia să se ocupe firma Imob Lux Construct. Ea a câştigat mai mult de jumătate din contractele de reabilitare din Sectorul 5, adică lucrări pentru 92 de blocuri, în valoare de aproape 25 de milioane de euro.

Firma Imob Lux Construct SRL a fost înfiinţată în 2004 de Marin Dumitru, un om de afaceri care spune că îl cunoaşte pe Marian Vanghelie. Când a fost constituită, firma Imob Lux Construct SRL îi avea ca acţionari pe Marin Dumitru, cu 45% din companie, şi SC Dioma International EXIM SRL, cu 55%. Acelaşi Marin Dumitru deţinea 90% din acţiunile Dioma, restul de 10% fiind ale soţiei lui, Marcela Corina. Practic, Marin Dumitru controla ambele firme.

În 2009, Imob Lux Construct a fost cedată unui offshore din Delaware, Statele Unite, Ferko Company Limited.

Potrivit Registrului Comerţului, offshore-ul este înfiinţat de Kiss Laszlo Gyorgy, un celebru specialist în companii din paradisurile fiscale. Kiss a fost condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare în dosarul PetromService, pentru spălare de bani.

În 2011, Imob Lux Construct ajunge în posesia altui offshore, Ellery Limited, din Seychelles. Acesta este reprezentat, arată Registrul Comerţului, de Victor Ţene, partener în alta firmă cu Marin Dumitru: Solar Tech RVC SRL, o companie care se ocupă cu producţia energiei electrice.

Marin Dumitru recunoaşte că lucrează împreună cu fosta lui firmă, ImobLux, prin intermediul Dioma International Exim, la reabilitarea blocurilor din Sectorul 5.

Mai mult, Marin Dumitru spune că toate lucrările au fost câştigate legal. "Repet, (lucrările, n.r.) au fost obţinute în baza unor licitaţii. Dacă găsiţi una cu încredinţare directă, daţi-o pe post, pe televiziune, faceţi dumneavoastră ce consideraţi că faceţi", a spus Dumitru.

Cât priveşte întârzierea finalizării lucrărilor, firma are explicaţii: "Referitor la exemplul concret pe care îl daţi, cu privire la unele deficienţe, menţionăm că se efectuează remedierile solicitate la lucrările ce se află în perioada de garanţie".

Firmele Dioma şi Imob Lux Construct, înfiinţate de Marin Dumitru, sunt abonate la contracte cu Primaria Sectorului 5 şi ADP Sector 5. În perioada 2007 - 2013, au primit contracte în valoare de peste 100 de milioane de euro.

O altă firmă care a câştigat lucrări în Sectorul 5 este Electrica Serv SRL. A avut încasări de 7,2 milioane de euro, dar nici blocurile reabilitate de această societate nu arată mai bine.

Locuitorii de pe Aleea Sălaj cred că au avut ghinion. "Cu 3 luni în urmă a început reabilitarea. Au făcut scara 1 şi scara 2, după care au stagnat, au zis că nu mai au bani ca să continue", spune un locatar.

Electrica Serv este şi ea o firmă cu probleme. După ce a dat mai multe rateuri în Sectorul 2, şi-a cerut insolvenţa pentru că nu ar mai avea lichidităţi. Şi ea este controlată de două offshore-uri, iar persoana care o conducea, Gina Capotă, a fost condamnată pentru fraudă economică.

Există şi lucrări pe care nu şi le asumă nimeni. La un bloc de pe Şoseaua Alexandriei, o săptămână se lucrează, o lună se stă. Şi pe Calea Rahovei, la numărul 327, într-un bloc de 10 etaje se lucrează foarte încet.

Digi 24 a vrut să afle de la muncitori care sunt explicaţiile pentru această situaţie, însă aceştia nu au vrut să discute. Nici primarul Marian Vanghelie nu este prea comunicativ. Interviul promis de primar nu avut loc niciodată, iar biroul său de presă refuză să raspundă solicitării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri