Reacția Patriarhiei la scandalul sexual în care este implicat episcopul Hușilor

Data actualizării: Data publicării:
7-act-1-tifetz-15-col-10cm

Patriarhia Română susține necesitatea aflării adevărului vizavi de acuzațiile care i se aduc episcopului Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, a declarat vineri consilierul patriarhal Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

„Poziția Patriarhiei Române rămâne una constantă, fermă, așa cum a fost de la început. Se dorește aflarea adevărului în acest caz care a devenit un scandal în spațiul mediatic, un scandal care afectează imaginea Bisericii Ortodoxe Române. Deci, Patriarhia Română susține în continuare necesitatea aflării adevărului în acest caz și, evident, solicită demonstrarea veridicității imaginilor prezentate în spațiul public. Abia după aceea putem vorbi despre adevărul obiectiv”, a precizat Vasile Bănescu, potrivit Agerpres.

El a spus că în acest caz nu este vorba despre credință sau necredință în ceva, ci „vorbim despre un scandal provocat în jurul unui ierarh al Bisericii Ortodoxe Române și Patriarhia Română dorește realmente să se facă lumină și să apară adevărul în acest context”.

Vasile Bănescu a arătat că Patriarhia Română nu poate întreprinde o acțiune pe cont propriu de la București, deoarece singurul for care are autoritate să analizeze această problemă, în prezent, este Sinodul Mitropolitan de la Iași.

„Patriarhia Română, aici la București, nu poate întreprinde o acțiune pe cont propriu, pentru că acțiunea aceasta îi incumbă Sinodului Mitropolitan de la Iași. Acesta este forul responsabil cu prima fază a cercetării acestui caz. Dacă vor avea niște concluzii și vor putea să propună niște decizii desprinse din aceste concluzii, o vor face și le vor înainta către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care se va întruni la un moment dat la București. În acest moment, forul decizional, singurul care are autoritatea să analizeze situația despre care vorbim, este Sinodul Metropolitan de la Iași”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Referindu-se la cei trei preoți din județul Vaslui, consilierul patriarhal a spus că aceștia se fac vinovați de șantaj, în accepțiunea episcopului de Huși, iar autoritățile au datoria să prezinte obiectiv autenticitatea probelor depuse la dosar.

„Acești preoți se fac vinovați, am înțeles, în accepțiunea episcopului de Huși, de șantaj. Acest proces este în derulare, acest proces, însă, are la dosar și niște probe video, niște înregistrări, iar autoritățile judiciare cred că au datoria să prezinte, din punct de vedere tehnic, în urma unei expertize tehnice, să prezinte obiectiv veridicitatea, autenticitatea acestor înregistrări. Am înțeles că episcopul de Huși însuși a solicitat autorităților să vină cu probe concrete referitoare la autenticitatea materialelor video care au fost confiscate la Huși”, a mai spus Vasile Bănescu.

La sfârșitul lunii iunie, procurorii DNA Iași au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, trei preoți din județul Vaslui acuzați că l-au șantajat pe episcopul Hușilor.

Jitaru Sebastian Cristi — preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huși, Damian Gheorghe — preot de caritate la Spitalul Județean Vaslui și Bumbu Răzvan Mihail — preot paroh la Parohia Văleni au fost reținuți pe 15 iunie, fiind acuzați că ar fi cerut bani sau funcții pentru a nu face publice o serie de imagini video în care episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, ar apărea în ipostaze compromițătoare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri