Reacții după reportajul realizat de Digi24 despre copii transformați în sclavi de părinți

Data publicării:
casa darapanata

În faţa autorităţilor, părinţii neagă că îşi trimit copii la muncă şi că le negociază tariful.

Asistent social: Dumneavoastră sunteţi mama. Aţi negociat copiii.

Mama: Nu este adevarat absolut nimic. Au venit ieri două femei şI un bărbat şi m-au păcălit că ne ia la muncă, undeva în apropierea Bârladului, 400 de mii la o fabrică de melci. Atât!

Asistent social: Şi dumneavoastră aţi fost de acord să vă daţi copiii.

Mama: Nu să-mi dau copiii, mă duceam eu cu ei la muncă. Am negociat, dacă nu a fost să fie…gata.

Asistent social: Dar ştiaţi că este infracţiune să vă daţi copiii?

Mama: Hai, dom'le, hai, plecaţi. Hai, daţi-i drumul mai repede.

La fel a reacţionat şi cea de-a doua familie, tot din Vaslui.

Asistent social: Aţi fost de acord să-i daţi să muncească?

Tata: Nu, doamnă, nu. Copii la anii ăia... nu sunt în stare eu să muncesc.

Asistent social: V-aţi învoit să îi daţi. Pe 40 de lei pe zi.

Tata: Nu se poate. Nu sunt în stare eu să muncesc...

Asistent social: Dar ieri de ce aţi fost de acord?

Tata: Nu mi-am dat seama. Nu s-a legitimat.

Reprezentanţii pentru Protecţia Copilului Vaslui au fost anunţaţi de această situaţie chiar de reporterii Digi24. Autorităţile promit că vor face toate demersurile necesare pentru rezolvarea acestor cazuri.

Instituţia noastră demarează o anchetă de specialitate pentru a stabili dacă informaţiile semnalate sunt reale. Se poate ajunge până la separarea copilului de familie. De asemenea, se vor sesiza organele compente să intervină în astfel de situaţii”, a declarat Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Vaslui.

Şi în Giurgiu, tatăl copilului spune că el ar fi vrut să meargă la muncă, nicidecum fiul său de 11 ani.

Tatăl: Da, aşa am zis, că mă duc eu la muncă şi el merge acasă. Nu el. Eu.

Asistent social: Dar Ninel a mai lucrat, aşa mi-au zis vecinii.

Tatăl: Nu, nu a mai lucrat, merge la şcoală, e în clasa a7a, are şi bursă.

Asistent social: Dar Ninel a mai lucrat de-a lungul timpului?

Tatăl: Nu, numai cât a fost în vacanţă. În vacanţă a mers, dar când merge la şcoală, merge la şcoală. Asistent social: Dar în vacanţă unde a lucrat?

Tatăl: Unde a găsit şi el, să îşi ia şi el bani.

Asistent social: Pe la oameni?

Tatăl: Da.

Asistent social: Şi ce a muncit?

Tatăl: Ce a găsit şi el.

Autorităţile locale au responsabilități, nu ştiu nimic despre copiii exploataţi

Eu nu pot să-i numesc părinţi pe aceşti oameni care îşi îndeamnă copilul să presteze această muncă brută, care el în loc să-şi petreacă copilăria la vârsta asta de 11-12 ani preferă să-şi întreţină părinţii. Îmi pare rău că pe raza localităţii mele se petrece acest fenomen”, a afirmat Ion Cicireagă, primarul comunei Hereşti, judeţul Giurgiu.

Direcţia pentru Protecţia Copilului intervine şi face o evaluare împreună cu Poliţia şi Inspectoratul Teritorial de muncă şi autorităţile locale”, a anunțat Denisa Cristescu, consilier al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Giurgiu.

Potrivit Codului Penal, un părinte care îşi trimite copilul la muncă poate fi decăzut din drepturi şi riscă închisoare de la trei la 15 ani. În aceste situaţii, Codul Penal pedepseşte şi angajatorul, care poate primi de la șase luni la trei ani de închisoare. Şi Codul Muncii prevede că minorii sub 15 ani nu pot fi angajați.

Elena Tudor, directorul Direcției pentru Protecția Copilului din Ministerul Muncii, a declarat la Digi24 că e obligativitatea autorităților locale să intervină. La sfârșitul anului trecut, Direcția a solicitat primăriilor să fie atente și să monitorizeze astfel de situații. „Aici suntem la limită, e vorba de neimplicarea părinților și folosirea copiilor la muncă”, a comentat Elena Tudor referindu-se la cazul de la Herești, jud. Giurgiu. Părinții riscă o amendă de 1.000 de lei, dar poate să swe ajungă și la decăderea din drepturi, dacă se constată că părinții nu s-au ocupat de copii, a explicat Elena Tudor. De asemenea, poate să se ajungă și la penal, dacă vor fi acuzați de rele tratamente aplicate minorului.

În primele trei trimestre ale anului trecut, direcțiile au avut în evidență suspiciuni pentru 290 dfe astfel de cazuri, dar confirmate au fost 207, a precizat Elena Tudor.

Liliana Bibac, coordonator de programe la organizația „Salvați Copiii”, a declarat la Digi24 că exploatarea prin muncă a copiilor în România nu a încetat. Un studiu sociologic din 2003 a constatat că 2% dintre copii trăiesc din cerșit, 5% muncesc și 8% stau acasă și îngrijesc de gospodărie. „E o situație îngrijorătoare”, a subliniat Liliana Bibac.

Ea a subliniat că vina nu trebuie aruncată exclusiv pe spatele părinților, ci trebuie privit și în curtea autorităților și a societății. „Părerea mea este că autoritățile cunosc situația, dar nu știu cum și ce trebuie să facă”.

Totuși, Liliana Bibac spune că cei care exploatează copiii trebuie pedepsiți. În plus, a arătat Liliana Bibac, legea intrată în vigoare în octombrie 2003 spune că școala e obligată, când vede că un copil nu vine la școală, să sesizeze Direcția și să facă cumva să îl aducă la șocoală.

Reprezentanta organizației „Salvați Copiii” avertizează că a da bani copiilor care cerșesc nu e o soluție și nu îi ajutăm în acest fel.

În ceea ce privește oportunitatea decăderii din drepturi a părinților care își trimit copiii să muncească, Liliana Bibac spune că fiecare caz reprezintă o situație unică. Pot fi copii mai fericiți dacă scapă de abuz, dar sunt și situații când se poate asigfura o șansă familiei să revină la normal.

La rubrica „DigiVOX”, Digi24 a vrut să afle în direct și câteva păreri ale telespectatorilor în legătură cu situația copiilor trimiși la muncă la vârste mult prea fragede. Iată ce au răspuns telespectatorii din Craiova:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri