Refugiată din Siria, o româncă nu poate obţine ajutorul statului

Data publicării:
sirianca-1

O româncă refugiată din calea războiului din Siria, mamă a trei copii, luptă cu statul român pentru a obţine ajutor. Deşi a fugit din calea conflictului civil, femeia nu beneficiază de drepturile refugiaţilor, întrucât are şi cetăţenie română.

Nicoleta Abouchaib este româncă, are 44 de ani, iar în urmă cu 14 ani a plecat în Siria. Acolo s-a căsătorit cu un sirian cu care a avut trei copii. După ce bărbatul a fost ucis în conflict, în 2012, femeia şi-a luat copiii şi s-a întors în România.

Aici, cei patru sperau să primească sprijin ca să o ia viaţa de la capăt, dar au avut o supriză neplăcută. Deşi practic sunt refugiaţi, ei nu pot beneficia de toate drepturile care revin acestui statut pentru că sunt şi cetăţeni români. În plus, după ce s-a întors în ţară, femeia a aflat că are cancer.

Legea prevede un ajutor lunar de 130 de euro pentru refugiaţi, până când aceştia se integrează în societate şi reuşesc să se întreţină. Statul este obligat să îi ajute pe copiii să înveţe limba.

Copiii Nicoletei nu vorbesc bine româneşte şi nu au fost primiţi la şcoală din acest motiv. Singurul sprijin a venit de la comunitatea siriană.

Doar anul trecut au intrat în România aproape 1000 de refugiaţi sirieni. Dintre aceştia, 10% sunt români, oameni care au pierdut totul din cauza războiului şi care au crezut că întorşi în propria ţară vor fi ajutaţi să înceapă o nouă viaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri