Refugiată în propria ţară

Data publicării:
olimpia refugiata siria buzau

Plecată din România să câştige bani pentru o viaţă mai bună, o femeie din Buzău s-a întors acasă, din Siria, ca refugiat. A venit cu cei patru copii, acum două luni, şi de atunci supravieţuieşte cu ajutorul autorităţilor şi al vecinilor. Se luptă să obţină acte pentru băieţii ei şi speră ca într-o zi şi tatăl lor, rămas într-o tabără de refugiaţi din Turcia, să li se poată alătura. În Siria trăiesc câteva mii de români, cei mai mulţi în familii mixte.

Olimpia a plecat la muncă, în Cipru, acum 11 ani. Acolo l-a cunoscut pe cel care avea să îi devină soţ - un sirian pe care l-a urmat în ţara lui. Aveau o casă și se întrețineau din agricultură. În câţiva ani, familia s-a mărit cu patru băieți.

Olimpia Stancu: „Era o țară foarte, foarte frumoasă. Totul mergea perfect, era foarte liniște și nu ți-era frică de nimeni.”

În 2012, războiul civil izbucnit cu un an mai devreme a ajuns și în satul în care locuiau. Casa le-a fost bombardată.

Olimpia Stancu: „Pur și simplu au venit tancurile la casa mea. Nu știu cum am scăpat, nu știu, au venit doi vecini și ne-au scos.”

De atunci a început lupta pentru supravieţuire.

Olimpia Stanciu: „Toate actele le aveam în mașină, ne era frică să nu se întâmple ceva. Cel mai bine te urci în mașină și pleci, din păcate o rachetă a venit la mașină și a terminat-o de tot.”

Acum opt luni a hotărât să îşi ia copiii şi să plece. Era singura care mai avea acte. Îşi dorea să ajungă acasă, la Cochirleanca, unde s-a născut. După opt luni de coşmar a bătut în sfârşit la poarta părinţilor. Iniţial, s-a adăpostit, cu tot cu copii în cele două cămăruţe în care crescuse. Povestea ei l-a impresionat pe un buzoian care i-a permis să stea în casa bunicului.

I-am lăsat tot ce înseamnă gospodărie, cu veselă, cu butelie, cu frigider, cu televizor”, spune bărbatul.

Nicolae Stancu, primarul comunei Cochirleanca: „Consiliul Local i-a acordat un ajutor de urgență în valoare de 1000 de lei.”

Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Judeţean Buzău: „Noi am acordat un ajutor de urgență celor patru copii, în valoare de 5.000 de lei.”

Necazurile nu s-au terminat încă pentru Olimpia. Femeia încearcă acum să le facă acte celor patru copii, ale căror certificate de naştere s-au pierdut în bombardamente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri