REFUZĂ SĂ DEA BACUL. Jumătate dintre elevii unui colegiu din Iași se mulțumesc cu atestate

Data publicării:
07032013 20elevi 20iasi 20bac-53506

Elevii din clasa a XII-a de la Colegiul „I.C.Ştefănescu” au anunţat că se mulţumesc cu un certificat de competenţe care se eliberează la terminarea celor 12 clase. Mai ales când au văzut că nici orele de pregătire suplimentară pe care profesorii le-au făcut cu ei nu le-au adus note de trecere la simulări. Oricum şi la acest test, doar jumătate dintre elevii grupului şcolar s-au prezentat, iar din 108, numai 12 au luat note peste 6. Tinerii și-au dat seama că nu merită să încerce altceva decât meseriile pe care le-au învățat în cei patru ani de studiu: confecţioneri, bucătari, cosmeticieni sau operatori pe calculator.

Elevii şi-au luat gândul de la Bacalaureat şi muncesc din greu în atelierele practice pentru ca imediat ce ies de pe băncile şcolii să se angajeze.

Ana se specializează în estetica şi îngrijirea corpului omenesc. La simulări a luat note sub 5 aşa că e decisă să se angajeze la un salon de înfrumuseţare cu ajutorul atestatului recunoscut în toată Europa.

„Am învăţat foarte multe lucruri, ştiu foarte multe şi mi-i uşor. Manichiură, pedichiură, să coafez, vopsesc”, spune Ana Luca.

În aceeaşi situaţie este şi Gabriela, care a fost descurajată de notele obţinute chiar de la prima simulare. Tânăra a făcut deja practică la un salonul verişoarei sale şi e ca şi angajată.

„Am renunţat la ideea de Bacalaureat. În continuare o să-mi dau atestatul şi după luarea atestatului o să mă angajez ca frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist”, spune eleva.

Nici puţinii elevi de la specializarea gastronomie care au decis să dea examenul nu-şi pun mari speranţe că-l vor promova. Şi ei mizează tot pe certificatul de competenţă.

„În caz de nu voi lua noi cei de la liceele cu profil tehnologic avem un avantaj față de ceilalți de la liceele teoretice deoarece avem un atestat”, spune unul dintre ei.

„Cred că de cinci ani de când ne-am autorizat şi am obţinut acea certificare internaţională ei se duc şi îşi fac meseria şi câştigă bani”, declară Dolores Voinea, directorul Colegiului Tehnic „I. C. Ştefănescu”.

Anul trecut, promovabilitatea la Bacalaureat la Iași a fost de 56%, iar la colegiul „I.C.Ștefănescu” doar 12% dintre candidați au luat note de trecere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri