Sari la conținut

Regiunea din UE cu cele mai multe toalete în curte

Cele mai multe toalete din Oltenia sunt construcţii rudimentare, ridicate la câţiva metri de casă. Oamenii nu pot visa la o baie în casă din cauza condiţiilor grele de trai.

Nu e de mirare că mai greu ca în Oltenia din acest punct de vedere nu se trăieşte nicăieri în Uniunea Europeană. Ultima statistică a Eurostat arată că în 2011, 55,4% dintre locuinţele din Oltenia aveau încă grupuri sanitare în curte.

Cel mai grav este, însă, că şi în localităţile care au canalizare, toaleta în casă a rămas tot un lux. Un exemplu concludent vine din comuna Bobiceşti, judeţul Olt. Deşi 80% din localitate are reţea de canalizare, numai câţiva zeci de localnici din cei peste 3.300 au o baie în casă.

Localnică: „E greu. Să faci o baie te costă peste 100 de milioane și în situația noastră, cu pensiile de 7-8 milioane nu putem, nu ne permitem. Avem facilități, apă, gaz, canalizare”.

Ilie Chitez, primarul comunei Bobicești: „Ne așteptăm ca cetățenii noștri să aibă cultura celor de afară, care au apă în casă de când s-au născut. E greu, dar nu trebuie să ne întoarcem dacă e greu”.

Alte localităţi din judeţul Olt nici măcar nu au canalizare. Edilul din Pârşcoveni speră ca localitatea să aibă canalizare în vară. Pe bani europeni

Dumitru Matei, primarul Pârșcoveni: „A fost aprobat în 2008, contractul s-a semnat în 2012. Și din 2012 până acum a fost un proiect integrat....s-a lucrat. A fost puțin mai complex”.

Mai-marii de la judeţ sunt optimişti. Marius Oprescu, vicepreședintele CJ Olt: „Pentru exerciţiul european următor avem o aprobare de la Comisia Europeană de 128 de milioane de euro. Este o sumă mai mare decât celelalte judeţe din ţară, tocmai pentru acest lucru, pentru că suntem foarte în urmă”.

Potrivit Eurostat, 38,1% din locuinţele din România au toaletele în curte, media europeană fiind de 2,7%. Ţara noastră este cu mult în urmă şi faţă de vecinii bulgari, unde 26,4% din locuinţe au grupurile sanitare în curte.