Reguli noi pentru zilieri. În caz de deces sau accident de muncă, patronul va suporta cheltuielile

Data publicării:
zilieri-1

Fermierii care angajează muncitori „cu ziua” trebuie să respecte reguli noi. Noua lege îi obligă pe angajatori să încheie contracte cu zilierii şi să aplice reguli de securitate şi protecţie, la fel ca şi pentru angajaţii cu contract de muncă.

Ioan Mocanu are şase hectare de pământ pe care cultivă cartofi. Când are de făcut lucrări la câmp, cheamă oameni din sat. E avantajos, spune el, şi nu are grija registrelor sau a impozitelor şi contribuţiilor sociale plătite statului. „Îi dai mâncare, îi dai de toate, ce-i trebuie. Bani - 30-40 de lei la zi”, spune el.

La fel ca şi străbunicii lor, fermierii români lucrează pământul sau strâng recolta cu muncitori tocmiţi cu ziua. „La strânsul cartofilor, la strânsul gunoiului natural, la fân, mai multe. Unii vor ţigări, bani, mâncare, cum mă înţeleg cu ei”, spune şi agricultorul Daniel Zaharia.

Conform legii, de acum înainte, fermierii trebuie să ţină registre de evidenţă a zilierilor. În acestea există o rubrică în care angajaţii declară pe propria răspundere că sunt apţi de muncă, o rubrică în care trebuie să confirme că au primit banii şi una în care trebuie să semneze părinţii - în cazul în care zilierii sunt minori.

Agricultorii care vor fi prinşi că se folosesc de zilieri fără să plătească taxele şi impozitele către stat vor plăti amenzi de până la 20.000 de lei şi nu vor mai avea vreodată voie să angajeze muncitori cu ziua.

În cazul unui accident de muncă sau în cazul decesului zilierului, patronul este nevoit să suporte cheltuielile pentru spitalizarea, respectiv înmormântarea acestuia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri