Remus Borza: Românii din diaspora și-au câștigat dreptul de a manifesta

Data actualizării: Data publicării:
remus borza

Românii care lucrează în străinătate s-au întors în ţară pentru mitingul de azi din Piaţa Victoriei. Liderii politici ar trebui să stea acasă și să nu contamineze, să politizeze și în final să compromită, prin participare, o manifestare de suflet, patriotism și spirit civic a diasporei românești.

Națiunea română din interiorul granițelor trebuie să manifeste nu doar simpatie, ci și respect și recunoștință față de diaspora, care are tot dreptul de a se întoarce acasă și de a cere să fie respectată de către instituțiile statului. Este un drept cetățenesc de a ieși în stradă pentru a-ți spune oful. Dar reforma statului și a marilor sisteme publice nu se face în stradă și nici cu strada.

În primul rând, nu sunt de acord cu cei care demonizează diaspora, cu cei care pun etichete jignitoare. În al doilea rând, să nu uităm că noi, ca popor, trăim bine și datorită românilor plecați din țară în urmă cu 10-15 ani. Românii din afara granițelor țării au trimis acasă, doar în ultimii zece ani, peste 55 miliarde euro,de două ori mai mult decât valoarea investițiilor străine directe. Altfel spus, „căpșunarul" român este cel mai mare investitor al României.

Citiţi şi: Adevăratul motiv pentru care Dragnea se teme de mitingul diasporei 

În afară au plecat oameni tineri și harnici, oameni curajoși și cu inițiativă. Trântorii au rămas în țară. Trăiesc din ajutoare sociale, plătite cu prea multă generozitate de statul român din impozitele celor care muncesc și creează plus valoare. Avem aproape 4 milioane de români care muncesc și trăiesc în afara granițelor țării. În originala noastră democrație și interminabila tranziție spre economia de piață, peste noapte s-au trezit șomeri. Fabricile, uzinele, combinatele unde lucrau au fost falimentate pentru a face loc multinaționalelor și mall-urilor. România a cunoscut cel mai agresiv proces de dezindustrializare. În '89, aveam 8,1 milioane de salariați, acum avem 4,9. În acest context economic și social nefavorabil, milioane de români au fost constrânși să ia calea pribegiei. 

Într-o proporție covârșitoare de peste 90% diaspora românească reprezintă o forță și o masă de câteva milioane de români cu un spirit civic extrem de dezvoltat. Românii au tot dreptul să vină și să ne dea lecții de moralitate, democrație, dar și de viață. Sunt cu un pas înaintea noastră. Își câștigă banii cu trudă si,nu in putine situatii,in conditii degradante Din bruma lor, trimit, în fiecare lună, bani celor rămași acasă. Mulți investesc în piața imobiliară din România, își construiesc case sau își cumpără apartamente. Este o investiție păguboasă, pentru că foarte puțini se vor întoarce în România. Au prins deja rădăcini în Spania, Italia, Franța, Marea Britanie. Copiii lor s-au născut, urmează școli sau se căsătoresc în aceste țări.

Dacă am reuși să convingem macar 100.000 de români să se întoarcă în țara în care s-au născut, ar fi un real câștig din punct de vedere social, economic și moral. Au un know-how de care noi, cei rămași în țară, avem atât de multă nevoie. Trăiesc de mulți ani în societăți normale, în care munca este prețuită, în care libertățile și drepturile cetățenești sunt respectate. Trăiesc în țări în care sistemul de învățământ este incomparabil, superior celui românesc, nereformat de mai bine de 50 de ani. În țări în care au acces la un sistem de sănătate public și privat performant. Ce să caute în România? Să moară cu zile prin spitalele publice? Să trăiască sub imperiul fricii, intoleranței, învrăjbirii, delațiunii și abuzurilor instituțiilor statului? Să se lupte cu o administrație supradimensionată și superbirocratizată, ineficientă, coruptă și ostilă cetățeanului?

Azi în Piața Victoriei se vor strânge în jur de 100.000 de români. Îmi doresc să fie o manifestație pașnică, însă mă tem că vor fi și persoane care vor compromite imaginea și onorabilitatea diasporei românești. Vor fi mulți infiltrați, acoperiți și manipulați, care, prin comportamentul lor, instigarea la acte de violență, vandalism, schimbarea prin forță a Guvernului și a ordinii constituționale, vor anatemiza diaspora românească.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri