Cum a reacţionat Liviu Pop după ironia lui Tudose privind manualul de Sport

Data actualizării: Data publicării:
liviu pop agerpres_10015843
Foto: Agerpres

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, marţi, că programele şcolare pentru clasele V-VIII şi tot ce înseamnă plan cadru pentru învăţământul gimnazial au fost aprobate anul trecut, în aprilie, de către guvernul technocrat adăugând că, în ceea ce priveşte manualul de Educaţie fizică şi sport, au fost semnate contractele, nefiind contestaţii, iar cele trei variante de manuale sunt deja sunt publice, în format electronic, şcolile putând să le comande, transmite News.ro.

liviu pop
Foto: Agerpres

 

Liviu Pop a spus, într-o conferinţă de presă la Alba-Iulia, întrebat fiind ce părere are despre reacţia premierului Mihai Tudose dintr-o emisiune televizată cu privire la manualele şcolare, că a avut o discuţie cu şeful Executivului înainte de acea emisiune, însă nu a dorit să dezvăluie subiectele abordate.

”Am discutat cu premierul, recunosc, înainte de emisiune. Programele şcolare pentru clasele V-VIII au fost aprobate anul trecut, ca să închidem acest subiect. În aprilie anul trecut, guvernul technocrat a aprobat tot ce înseamnă plan cadru pentru învăţământul gimnazial. Asta ca să clarificăm subiectul legat de Istorie şi istoria românilor pentru clasa a VIII-a. Noi, anul acesta, din ianuarie, am lucrat pe programele şcolare”, a declarat Pop, citat de News.ro.

El a adăugat manualul şcolar este un drept al elevului, iar articolul 69, alineatul 4, din Legea educaţiei naţionale specifică faptul că elevul beneficiază de manuale gratuite, indiferent că este în învăţămîntul de stat, privat sau este în zona minorităţilor.

”Pentru acest fapt, licitaţia care a fost începută în momentul în care am preluat eu mandatul a continuat. Orice modificare a regulii în timpul jocului poate duce la anularea licitaţiei, lucru pe care eu nu mi-l doresc şi niciun coleg din zona ministerului nu îşi doreşte. A veni în detaliu pe acea disciplină trebuie să avem manuale sau nu, cred că este imposibil acum să ne pronunţăm pentru că, aşa cum am spus-o, articolul din lege este foarte clar. E obligaţia statului să asigure manuale pentru toţi copiii. Am auzit diverse comentarii în spaţiul public. Nu vreau să le comentez deocamdată. Cu siguranţă, după 7 august, respectiv 10 august, că sunt două etape în perioada evaluărilor manualelor, după această perioadă voi comenta şi eu public lucrul acesta legat de toate acuzele pe care unele edituri am înţeles că le-au făcut la nivelul ministerului şi o să-i întreeb foarte frumos pe aceşti editori: «Interesul lor este unul economic sau unul pentru elevi?» Pentru că avem zeci de discipline la care nu avem încă manuale, iar lucrul acesta trebuia să-l facă editurile, inclusiv Editura Didactică şi Pedagogică, care este în coordonarea Ministerului Educaţiei. Este un drept al elevului şi atâta timp cât acest drept este în lege, eu, ca ministru, nu fac altceva decât să respect dreptul elevului la educaţie” a mai spus ministrul.

Întrebat ce se întâmplă cu manualul de Educaţie fizică şi sport, Liviu Pop a răspuns că au fost semnate contractele, nefiind contestaţii, iar cele trei variante de manuale sunt deja publice, în format electronic, şcolile putând să le comande.

”Acest manual este aprobat, sunt semnate contractele nefiind contestaţii la Educaţie fizică şi sport, cele trei manuale deja sunt publice, sunt în format electronic, şcolile le pot comanda, pentru că, repet, nu putem încălca un drpt al elevului” a mai spus Liviu Pop.

Ministrul Educaţiei participă, marţi, la Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia la o conferinţă internaţională de Matematică.

Premierul Mihai Tudose s-a declarat convins că propunerea ministrului Educației, Liviu Pop, privind introducerea unui manual pentru disciplina Educație fizică și sport reprezintă o glumă și a subliniat că, mai întâi, copiii trebuie învățați să alerge, să se dezvolte corespunzător. Detalii AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri