Experiment Digi24. Cât de ușor poate cumpăra un minor alcool și țigări în București

Data actualizării: Data publicării:
copil tigari

În România, minorii pot cumpăra alcool şi ţigări fără niciun fel de problemă. Chiar dacă legea interzice strict acest lucru, mulţi dintre vânzători închid inconştienţi ochii atunci când un copil sau adolescent le cere alcool şi ţigări. O demonstrează şi un experiment făcut de reporterii Digi24.

Ştefan este în clasa a X-a şi are 16 ani. Este complet împotriva fumatului şi a consumului de alcool însă ne-a ajutat să facem următorul experiment. Şoseaua Berceni, o importantă arteră a Capitalei. Se apropie de primul chioşc şi cere o bere şi un pachet de ţigări.

Vânzătorul îi dă berea şi ţigările cerute fără ca vreun moment să îi pese că are în faţa sa un minor.

Pe Şoseaua Olteniţei aceeaşi situaţie. Şi aici, Ştefan primeşte berea fără nicio problemă.

Discuție jurnalist Digi24-vânzător:

- Un adolescent care are 16 ani!

- Era destul de înalt şi nu puteam să îmi dau seama.

- Nu v-a trezit nicio suspiciune?

- Nu, nu, clar nu!

- Nici faţa, părea de 18 ani?

- Părea destul de major.

Iar aceste două cazuri nu sunt deloc izolate.

O fostă vânzătoare de la un supermarket spune că întâlnea aproape zilnic minori care doreau să cumpere alcool. Unii erau trimişi chiar de părinţi.

Nici magazinele din zona Arenei Naţionale nu respectă legea în totalitate. Ieri, după ora 17, vânzarea de alcool pe străzile adiacente stadionului a fost interzisă din cauza meciului Steaua - Rapid. Puteai cumpăra însă alcool fără nicio problemă.

Între timp, la Parlament a fost depus un proiect de lege prin care să fie din nou permisă vânzarea alcoolului chiar şi în locurile în care se desfăşoară competiţii sportive.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri