Reprezentant al studenţilor: Fără norme de aplicare, gratuitatea CFR nu se va aplica

Data publicării:
gara de nord tren- CFR -agerpres-4.9.2015
Foto: Agerpres

De la 1 februarie, aproape o jumătate de milion de studenţi, masteranzi şi doctoranzi ar putea circula gratuit pe calea ferată, promit guvernanţii. Acum beneficiază de bilete de tren cu reducere la jumătate doar cei care au până în 26 de ani, iar numărul călătoriilor cu reducere este limitat la 24 într-un an. Fericirea unora va fi paguba altora. Pentru CFR Călători, gratuitatea pe calea ferată pentru studenţi înseamnă mai puţini bani încasaţi din bilete. Va trebui să stea la mila statului pentru a-şi acoperi gaura din buget.

15% din biletele vândute de CFR Calatori în primele 11 luni ale anului trecut au fost către elevi şi studenţi, care plătesc doar jumătate din costul biletului.

Aceştia au lăsat la casele de bilete peste 58 de milioane de lei. Mai bine de jumătate din această sumă a venit de la sutele de mii de studenţi care s-au urcat în vagoanele CFR.

De la 1 februarie, însă, peste 468.000 de români care urmează cursuri de licenţă, masterat sau doctorat la zi nu vor mai plăti niciun leu pentru a călători cu trenul, promit guvernanţii. Gratuitatea va fi valabilă inclusiv în timpul vacanţelor, iar numărul călătoriilor gratuite va fi nelimitat. Reprezentanţii studenţilor spun însă că deocamdată nimic nu este bătut în cuie.

Dan Vlad Cherecheş, preşedinte al ANOSR: „Practic, în ordonanţa de urgenţă prin care s-a introdus această gratuitate nu există niciun termen. Teoretic chiar de acum gratuitatea ar trebui să fie valabilă pentru studenţi. Neavând norme de aplicare ea nu este valabila. 1 februarie a fost avansat doar aşa din pix. Noi sperăm ca la 1 februarie să fie gata aceste norme de aplicare şi studenţii să beneficieze de acest drept câştigat”.

Pentru CFR Călători, gratuitatea pe calea ferată pentru studenţi înseamnă mai puţini bani încasaţi din bilete. Gaura va trebui acoperită din bugetul de stat. Dacă pentru primele 11 luni ale anului trecut, biletele reduse ale elevilor şi studenţilor care s-au urcat în vagoanele CFR Călători au costat statul aproape 46 de milioane de lei, anul acesta suma va fi mult mai mare. Premierul nu-şi face, însă, griji.

Sorin Grindeanu, premierul României: „De asemenea, un plus pe venituri de 1,4 mld prin eliminarea plafonului CAS pentru cei cu salarii de 5 ori mai mari, care ar acoperi creşterea pensiei minime de la 400 la 520 de lei de la 1 martie, transport gratuit CFR pentru toţi studenţii şi mai mult decât dublarea burselor, de la 83 la 201 lei”.

Bani în plus vor trebui să ajungă şi la operatorii privaţi, pentru că biletele vor fi gratuite pentru studenţi şi pentru trenurile acestora.

Cine va beneficia de gratuitate pe tren

343.525 studenţi

97.384 masteranzi

15.640 doctoranzi

TOTAL: 468.249 de beneficiari

sursa: Ministerul Educaţiei

FOTO Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri