Bănci: Au fost şi cazuri cu 8 proprietăţi date în plată

Data actualizării: Data publicării:
blocuri cartier case bucuresti imobiliar sursa foto digi24

Printre cei peste 4.000 de români care au anunţat băncile că vor să renunţe la locuinţe sunt şi investitori imobiliari. Bancherii spun că au primit notificări de dare în plată chiar şi pentru opt locuinţe, dar şi de la patroni de pensiuni. Dincolo de aceste cazuri extreme, rămân miile de români care vor să renunţe la locuinţa la care au plătit ani buni. Majoritatea sunt însă contestaţi de bănci, iar 300 de dosare au ajuns la Curtea Constituţională.

Bancherii spun că acceptă doar notificările care corespund condiţiilor legii. Dar că au refuzat solicitările care veneau de la românii care făceau afaceri din casele date în plată.

Ionuţ Stanimir, purtătorul de cuvânt al unei bănci: „Există cazuri în care ne-au fost trimise spre dare în plată pensiuni sau imobile cu o valoare mult mai ridicată faţă de plafonul de 250 de mii de euro, în acele cazuri am refuzat acceptarea, notificarea de dare în plată, considerând că este o strategie de a scăpa de o investiţie neprofitabilă”.

Au fost şi cazuri de dare în plată acceptate de bănci, dar majoritatea au ajuns să fie disputate în instanţă. Sunt peste 3.500 de procese pe rol.

Florin Dănescu, reprezentant al Asociaţiei Băncilor: „Au fost şi cazuri cu 8 proprietăţi care au fost date în plată Dacă ajungi în situaţia să ţi se poată deconta o pierdere într-o afacere, evident că nu vedem just un astfel de transfer”.

Avocaţii datornicilor vorbesc de cazuri în care bancherii au căutat tot felul de pretexe ca să nu accepte notificările. Au refuzat acceptarea dării plată pentru că, în acte, locuinţele au fost şi sedii sociale pentru firme. Iar alte notificări au fost respinse întrucât adresa de domiciliu a datornicului nu corespundea cu locuinţa dată în plată.

Pentru mulţi datornici, mai ales în cazul celor cu rate în franci, darea în plată nu este o soluţie. Ci mai degrabă aprobarea legii conversiei, care le-ar permite să-şi transforme în lei creditul la cursul la care au luat împrumutul.

La Curtea Constituţională au ajuns 300 de sesizări privind darea în plată, iar decizia judecătorilor e aşteptată în octombrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri