RESTITUIRI. Peste o sută de foști proprietari au primit mai mulți bani

Data publicării:
16032013 20despagubiri-55138

Reevaluarea dosarelor din 2008 a pornit de la sesizarea Curţii de Conturi, însă cu o întârziere de patru ani. Până anul trecut, autorităţile n-au mişcat un deget. Iar din cele 400 de dosare trimise pentru care s-a cerut reverificarea, doar la 100 au lucrat funcţionarii până acum.

„Am avut surpriza să constatăm ca la aproape un sfert dintre ele sunt diferenţe de peste 20%. Am stabilit că evaluarea trebuie să se facă la condiţiile de preţ din 2008, adică aceleaşi condiţii în care s-au făcut evaluările iniţiale”, a declarat George Băieşu, președinte ANRP.

Cea mai mare diferenţă descoperită până acum între cele două evaluări este de 32 de milioane de lei. Iar autorităţile se aşteaptă să mai descopere probleme asemănătoare.

„Noi suntem siguri că şi în dosarele din 2009, 2010 şi 2011 dacă le transmitem la reevaluare vom găsi aceleaşi probleme”, a adăugat George Băieşu.

Între timp, Guvernul pregăteşte noul proiect de lege care va reglementa modul de despăgubire al proprietarilor de case naţionalizate. În primă fază, Executivul va încerca să convingă foştii proprietari să accepte alte terenuri sau imobile de la stat, în schimbul celor confiscate de comunişti.

Cei care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi câte un punct pentru fiecare leu din valoarea casei stabilită de autorităţi. De exemplu, 100.000 de puncte, pentru o casă evaluată la 100.000 de lei. Cu aceste puncte vor putea cumpăra prin licitaţie alte imobile de la stat sau le pot preschimba în bani, dar abia cu începere din 2017 şi în tranşe de câte 14% pe an. Vor aştepta aşadar până în 2024 pentru a fi despăgubiţi în totalitate.

În plus, cei care au cumpărat drepturile litigioase pentru aceste retrocedări şi vor să valorifice punctele primite vor plăti un impozit de 85%. Guvernul îşi doreşte să urgenteze lucrurile.

„Miercurea viitoare, în ședința de Guvern adoptăm proiectul de lege și asta înseamnă că în baza discuțiilor pe care le-am avut și cu conducerea celor două camere pe data de 26 va fi angajarea răspunderii Guvernului”, a declarat Victor Ponta.

Statul are de returnat nouă miliarde de euro foştilor proprietari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri