Risc însemnat de avalanşă în Munţii Făgăraş

Data publicării:
Muntii-fagaras-14972

Este risc însemnat de producere de avalanşe în Munţii Făgăraş, la altitudini mai mari de 1.800 de metri, iar toate traseele montane din judeţul Argeş sunt închise la peste 1.500 de metri, salvatorii montani sfătuindu-i pe turişti să nu urce în această perioadă pe munte, potrivit News.ro.

fagaras

Potrivit unui comunicat publicat miercuri de Servicul Public Judeţean Salvamont Argeş, riscul de producere a unor avalanşe este de gradul 3 la altitudini mai mari de 1.800 de metri şi de gradul 1 la altitudini inferioare, astfel că toate traseele montane din judeţul Argeş care se află la peste 1.500 de metri sunt şi vor rămâne închise.

În zona Bâlea Lac – Cota 2000 Transfăgarăşan stratul de zăpadă măsoară 92 de centimetri. Peste zăpada deja existentă s-a depus un strat proaspăt care măsoară până la 10 centimetri, iar în următoarele două zile se vor mai depune aproximativ 15 – 20 de centimetri, ceea ce va duce la creşterea riscului de avalanşă cu cel putin un grad, precizează sursa citată.

Salvamontiştii din Argeş îi sfătuiesc pe turişti să nu urce pe traseele închise, să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul National Salvamont şi să îşi programeze excursiile astfel încât să se întoarcă în unităţile de cazare înainte de ora 18.30, când deja este întuneric

„În afara echipamentului obligatoriu de iarnă (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, de asemenea o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos. Nu parcaţi maşinile la baza pantelor mari, fără pădure, încărcate cu zăpadă”, spun reprezentanţii Salvamont Argeş. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri