Riscurile creditelor rapide. Împrumuturile de la IFN-uri pot avea dobânzi de peste 100%

Data publicării:
captura noua bani 300 de lei-1

Apropierea sărbătorilor îi face pe tot mai mulţi români să răspundă ofertelor unor firme care promit credite rapide şi cu puţine condiţii.

În perioada de dinaintea sărbătorilor de iarnă vedem şi o cerere mai mare de împrumuturi. Suma medie a împrumuturilor emise este undeva la 1.500 de lei, iar aceasta creşte uşor cu circa 5% în perioada sărbătorilor”, spune Vlad Şandru, reprezentantul unei instituții financiare non-bancare (IFN).

Un asfel de credit este însă costisitor. Astfel, pentru un împrumut de 1.500 de lei pe o perioadă de 10 luni, clientul returnează firmei 2.059 de lei. Dacă aceiaşi bani ar fi fost luaţi de la o bancă, suma care trebua dată înapoi s-ar fi ridicat la doar 1.600 de lei.

Împrumutul ăsta extrem de rapid vine şi cu anumite hibe. Dobânda a fost de cele mai multe ori ascunsă. Dobânda a fost ascunsă fie într-un comision, fie nu a fost trecută în cadrul contractului”, spune avocatul Adrian Curculis.

Mulţi clienţi au aflat acest lucru prea târziu.

Am achiziţionat nişte electrocasnice, mai exact o maşină de spălat şi un calculator. Cu totul a fost 3.600 de lei. Am plătit dublu, am plătit 79 de milioane de lei vechi, adică 7.900 de lei”, spune Valentina Rai, o clientă a unui IFN.

Avocaţii îi sfătuiesc pe cei care apelează totuşi la astfel de instituţii de credite să ceară insistent graficul de rambursare, pentru a şti ce şi cum plătesc înainte de a semna. În timp ce firmele recunosc dobânzi anuale efective situate între 40 şi 90%, Banca Naţională spune că, de fapt, acestea dobânzi depăşesc 100%.

Datele Băncii Naţionale arată că românii s-au împrumutat de la instituţiile de creditare, altele decât băncile, aproape 27 de miliarde de lei. Iar restanţele au ajuns la 2,4 miliarde de lei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri