Risipă de decembrie | Un român aruncă peste 16 kilograme de alimente

Data actualizării: Data publicării:
cumparaturi alimente

Frigiderul plin de Crăciun şi Anul Nou înseamnă multă mâncare aruncată imediat ce au trecut sărbătorile. Un sfert din produsele cumpărate nici măcar nu sunt scoase din ambalaj. Chiar şi românii cu venituri modeste cumpără în exces. În cazul lor, psihologii spun că e vorba despre o compensaţie pe care încearcă să şi-o ofere pentru lipsurile din timpul anului.

Românii au făcut o tradiţie din statul la cozi de sărbători pentru a se aproviziona cu alimente, doar ca să îşi dea seama că au cumpărat prea mult.

40% din bugetul de Sărbători reprezintă doar alimentele. Sunt destui însă cei care îşi umplu peste măsură coşurile cu produse, din care o parte ajung la gunoi.

Un român risipeşte, în medie, în decembrie peste 16 kilograme de alimente, dublu faţă de o lună obişnuită.

Risipa alimentară este o situaţie paradoxală într-o ţară în care 1,5 milioane de români au salariul minim, iar 30% din populaţia ţării trăieşte cu lipsuri materiale.

Cristian Păun, economist: „Oamenii ţin la anumite tradiţii şi se încrâncenează. Suntem nişte oameni săraci. Lucruri care în alte ţări reprezintă bunuri uzuale, de tipul un cozonac pe masă de Crăciun, de multe ori devine un lux”.

Decembrie este singura lună din an în care românii, indiferent de venit, fac tot ce pot să-şi umple masa.

Jeni Chiriac, psiholog: „O masă plină ne face să ne simţim că suntem rodnici, avem parte de belşug, că există o promisiune a noului an care vine cu masa de Revelion încărcată şi îmbelşugată, toate aceste credinţe iraţionale, credinţe, prejudecăţi, ne condiţionează, ne manipulează”.

Sursa Digi24TV

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri