România, după țări africane într-un top al măsurilor împotriva abuzului sexual și exploatării copiilor

Data publicării:
baiat suparat plange copil shutterstock_573638044
Foto: Shutterstock

Date îngrijorătoare. România se clasează după Tanzania, Kenya şi Uganda în ceea ce priveşte măsurile luate împotriva exploatării şi abuzului sexual al copiilor. Într-un singur an, în ţara noastră, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţie a înregistrat zeci de mii de astfel de cazuri de abuz.

România are cel mai mic scor general din Uniunea Europeană la capitolul măsurilor luate împotriva abuzurilor sexuale la copii. Astfel, ţara noastră ocupă poziţia 21, după Tanzania, Kenya şi Uganda, în clasamentul celor 40 de state analizate.

În oglindă, cel mai mare scor a fost obţinut de Marea Britanie, urmată de Suedia şi Canada cu un scor de 75,3.

În 2017, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului a înregistrat peste 15 mii de cazuri de abuz, dintre care cele mai multe, peste 8.000, au avut loc în mediul rural. În aceeaşi perioadă au fost înregistrate peste o mie de cazuri de abuz fizic, mai bine de o mie şapte sute de cazuri de abuz emoţional şi peste 760 de cazuri de abuz sexual.

Mai mult, două treimi dintre copiii abuzați locuiesc în mediul rural, jumătate dintre aceştia fiind abuzaţi chiar în familie. În plus, aproape 20% dintre minorii agresaţi au sub 3 ani.

Cu toate acestea, prea puţine cazuri ajung în instanţă. În total, într-un an, doar în puţin peste 900 de cazuri a început şi urmărirea penală a agresorului. Dintre acestea, cele mai multe sunt situații în care minorii au fost abuzați sexual. Peste 300 de copii au fost agresaţi şi alţii peste 200 au fost bătuţi.

Toate cazurile raportate reprezintă doar o parte dintre abuzurile petrecute în România, pentru că fiecare cifră oficială ascunde realitatea altor sute de cazuri neraportate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri