Video România este în criză de medici de familie. 450 de localități nu au deloc. „E un risc major de colaps a medicinei de familie”

Data publicării:
instrument medici getty
Medic cu stetoscop. Foto: Getty Images

Este criză de medici în toată Europa. Deficitul de personal din spitale se apropie de două milioane, iar statele occidentale caută doctori bine pregătiți, inclusiv în România. Au început o campanie de recrutare a celor mai buni medici, în condițiile în care țara noastră se confruntă deja cu o lipsă acută de personal medical. În aproape 450 de comune nu există nici măcar un medic de familie.

Viorica Ghișa are 84 de ani, suferă de mai multe afecţiuni şi se deplasează cu dificultate. Cum în sat nu există medic de familie, când are vreo urgență femeia este nevoită să apeleze la ajutorul copiilor pentru a o duce la cel mai apropiat spital.

Viorica Ghișa, localnică din Ulmoasa (jud. Maramureș): Îs multe boli și dacă nu-i medic, ce faci? Mai luăm noi medicamente așa după gândul nostru, dar nu e ca și când îți recomandă medicul”.

Ioana Mihalca, jurnalist Digi24: Pentru a ajunge la cel mai apropiat medic de familie, oamenii din aceasta localitate trebuie sa meargă 10 kilometri sau chiar 20, până la Baia Mare.

Aceeași situație o întâlnim și în localitatea Groși din județul Maramureș. Medicul de familie de aici a plecat la oraș, iar dispensarul stă cu lacătul pe ușă pentru că nu s-a găsit înlocuitor.

Ioana Mihalca, jurnalist Digi24: În localitatea Groși nu mai există medic de familie de aproape 2 ani. Deși se află la o distanță de nici 10 kilometri de Baia Mare, niciun medic nu mai vrea să vină aici.

- „Avem dispensar, avem toate condițiile, dar ce să facem? Asta este”.

- „Nu ar trebui sa fie așa situația ca să nu vină cineva să servească oamenii care sunt bolnavi, care au probleme”.

- „La 80 de ani nu pot să umblu așa. Dacă îmi trebuie o hârtie, o trimitere, unde să mă duc? Situația e destul de critică”.

Potrivit datelor de la Colegiul Medicilor, în jur de 450 de localităţi din România nu au medic de familie. Mai grav este că dintre cei 10.000 de medici de familie din ţară, jumătate au peste 61 de ani şi în scurt timp vor ieşi la pensie. Iar înlocuitori sunt din ce în ce mai puţini. Mulţi sunt atrași în continuare de ţările din Occident, care la rândul au un deficit mare de personal. În acest context, Colegiul Medicilor a cerut suplimentarea numărului de locuri de la rezidențiat pentru medicina de familie, după ce anul acesta au fost scoase la concurs doar 321 de locuri.

Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor: „2,2% din medicii de familie au sub 35 de ani. În 10 ani nu vom mai avea medicină de familie decât în centrele universitare. Există un risc major de colaps a medicinei de familie. Practic este o problemă de strategie națională”.

Cu o lipsă acută de medici se confruntă și spitalele de urgență, acolo unde ar mai fi nevoie de aproape 500 de cadre medicale, dar și secțiile ATI.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri