România poate să vândă doze de vaccin. Guvernul a aprobat cadrul legal

Data actualizării: Data publicării:
doze de vaccin anti-covid așezate în linie.
Doze de vaccin anti-COVID. Foto: GettyImages

Guvernul a aprobat, miercuri, o OUG prin care statul român poate vinde și dona doze de vaccin. Totodată, Ucraina și Serbia vor primi, drept ajutor umanitar, 100.800 de doze, respectiv 50.400 de doze de ser anti-Covid din partea României.

“A fost aprobată o OUG privind reglementarea unor măsuri referitoare la valorificarea unor doze de vaccin anti-Covid-19. Conform prevederilor specifice din acordurile încheiate de Comisia Europeană în vederea achiziționării de vaccinuri anti-Covid-19, la fel ca și celelalte state, România poate revinde, dona doze de vaccin.

OUG aprobată azi creează cadrul legislativ prin care se permite revânzarea unor doze și se abilitează Ministerul Sănătății pentru a încheia contracte cu alte state. Sumele rezultate din revânzare se fac venituri la bugetul de stat.

De asemenea, s-a aprobat astăzi o HG referitoare la acordarea unui ajutor umanitar – doze de vaccin anti-Covid-19 pentru Ucraina și Serbia. Vorbim de 100.800 de doze pentru Ucraina și 50.400 de doze pentru Serbia”, a declarat secretatul de stat în Ministerul Sănătății, Monica Althamer.

La sfârșitul lunii mai, oficiali guvernamentali au declarat pentru Digi24.ro că Executivul pregătește cadrul legal, printr-un act normativ elaborat de Ministerul Sănătății, pentru a putea exporta, contra cost, cantitatea de vaccinuri AstraZeneca pe care țara noastră nu o poate consuma din cauza refuzului românilor de a se vaccina cu serul companiei anglo-suedeze.

Autoritățile au anunțat, marți, că România va suspenda o parte din dozele de vaccin pe care ar trebui să le primească în perioada următoare pentru a avea un management mai bun al stocurilor, în condițiile în care din cele aproape 15 milioane de doze recepționate până acum, doar 60% au fost folosite, iar vaccinul riscă să iasă din termenul de valabilitate.

De asemenea, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a scăzut numărul persoanelor vaccinate și al celor care doresc să se vaccineze motiv pentru care mai multe centre de vaccinare vor fi închise, în timp ce pentru alte centre va fi redus programul. Toate aceste modificări vor fi operate și în platforma de vaccinare.

 

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri