România produce anual 27.000 de tone de fructe de pădure. Marea parte este exportată

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-16-11h51m11s1

Ioan Pășcănuț are o plantație de 7 hectare de cătină, în județul Sibiu. A înființat-o cu bani din fonduri europene. Anul trecut a vândut fructele în străinătate, pentru aproximativ 9 lei pe kilogram. Cum cătina conţine vitamina C de zece ori mai mare decât citricele și este materie primă pentru remedii naturale, străinii nu stau pe gânduri când vine vorba să o cumpere.

Cereri sunt peste tot în Uniunea Europeană mai ales că aicea ne este mai uşor să exportăm. Sunt cereri în Germania, sunt cereri în Franţa. Un foarte mare potenţial avem atât prin cătina din flora spontană, cât şi prin cătina de cultură”, spune Ioan Păşcănuţ.

Din judeţul Prahova, spre exemplu, anul trecut au luat drumul Europei peste 100 de tone de cătină. A fost culeasă de oamenii din localităţile sărace din judeţ, care mai apoi au vândut-o cu numai trei lei kilogramul, la centrele de colectare ale Direcției Silvice.

Alte fructe de pădure, aceeași poveste. Este vorba despre afine, fructe recunoscute pentru un nivel crescut de vitamine precum A șI K, dar şi ca materie primă pentru dulceţuri delicioase. Fructele sunt culese de locuitorii din sate de munte din județe din centrul țării, precum Alba și Sibiu.

Multe dintre cremele, siropurile sau dulceţurile din import sunt făcute din plante sau fructe culese din pădurile României. Iar preţurile sunt... occidentale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri