România revendicată. Două mii de sedii de instituții, retrocedate în ultimii 20 de ani

Data publicării:
castel banffy-2013-04-17-15h58m09s74

În ultimii 20 de ani, statul român a retrocedat nouă mii de clădiri, dintre care două mii sunt instituţii publice.

Pentru prima dată de la învestire, Guvernul Ponta şi-a angajat miercuri răspunderea în faţa Parlamentului. Premierul a apelat la această procedură specială pentru legea privind retrocedările. Legea este o cerinţă a Curţii Europene a Drepturilor Omului, care a dat României, ca termen-limită, luna mai. În cazul neadoptării acestui nou act normativ, premierul Victor Ponta susţine că ţara noastră riscă despăgubiri de opt miliarde de euro.

Cluj: Luptă în instanță pentru Muzeul de Artă

Cluj-Napoca. Palatul Banffy, sediul de astăzi al Muzeului de Artă, este una dintre cele mai cunoscute clădiri istorice ale oraşului. Se află pe lista proprietăţilor revendicate. La fel şi alte 37 de imobile transformate în şcoli de a lungul timpului sunt acum pe lista clădirilor care trebuie retrocedate.

Imobilul, unul dintre cele mai importante edificii în stil baroc din Transilvania a fost revendicat de o femeie din Sibiu care susține că însusi contele Banffy i-a lăsat prin testament familiei sale întregul palatul. Aici, din 1951, funcționează Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj încearcă să găsească în arhiva naţională documente cu ajutorul cărora să demonstreze că palatul nu i se cuvine celei care îl cere în instanţă.

„Așteptăm noua lege, să vedem dacă se va clarifica. Din punctul nostru de vedere, credem că retrocedarea nu s-a făcut conform regulilor și vom încerca să obținem clădirea indiferent de soluția dată de instanță”, explică Horia Uioreanu, președintele CJ Cluj.

Sibiu: imobile revendicate de Biserica Evanghelică

Piaţa Mare, Sibiu. Biserica Evanghelică a revendicat zece clădiri din centrul oraşului. Imobilele sunt monumente istorice, vechi de aproape două sute de ani. E greu de estimat care este valoarea reală a acestora.

„Clădiri medievale, clădiri gotice, clădiri renascentiste, clădiri baroc, influențe clasiciste. Tot ce s-a întâmplat în istoria Sibiului s-a întâmplat în această zonă”, explică istoricul Răzvan Pop.

Timișora: Medici amenințați cu evacuarea

Spitalul de Copii din Timişoara este revendicat de o familie cunoscută în oraş, de etnie romă. De cinci ani, medicii de aici sunt amenintaţi cu evacuarea. Este singurul spital de copii din vestul ţării. Anual, aici sunt trataţi mii de pacienţi veniti din toate colţurile Romaniei.

„Este o unitate de rang unu, de rangul cel mai înalt. Este o unitate în care se face activitate didactică, se face o activitate de cercetare. Peste 50 la sută din cazuri vin din afara județului”, explică Margit Șerban, profesor universitar.

Şi lista nu se opreste aici. În acest moment, la Tribunalul Timiș si Curtea de Apel Timișoara sunt deschise 24 de procese în care diverse clădiri ale statului român sunt la un pas să fie retrocedate.

Printre ele, şi Spitalul muncipal şi Clinica de Oncolgie, în care, în urmă cu un an, o familie de romi şi-a adus deja mobila, hotărâtă să se mute şi să îi dea pe pacienţi afară.

Iași: Maternitate, revendicată de comunitatea evreiască

În capitala Moldovei, maternitatea Elena Doamna şi terenul de zece mii de metri pătraţi al spitalului sunt revendicate de comunitatea evreiască. Din cauza proceselor, nu s-au putut face renovari, aşa că tratamentele se fac printre dărâmături.

„Consiliul Județean analizează posibilitatea construirii unui alt imobil în care să transferăm activitatea de acolo, în cazul în care va fi nevoie”, explică Marius Pârciu, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Iași.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri