România, ţara mamelor de carieră

Data publicării:
copii - GettyImages - 25 august 15

În România, părinţii au dreptul să stea acasă până la doi ani pentru creşterea copilului. Din acest punct de vedere stăm chiar bine, în comparaţie cu alte ţări.

Maria Shirina Ştefănescu, avocat: „Unele ţări au concediu mai redus: Marea Britanie 9 luni, Malta 3, Spania, Cipru 4 luni, Elveţia 3 luni jumătate”.

În Ungaria, Republica Moldova, Norvegia sau Finanda însă legea le dă dreptul femeilor să opteze pentru un concediu maternal de 3 ani. Finlanda chiar a fost desemnată în 2013 ţara cu cele mai fericite mame de pe glob, conform unui studiu. În Franţa situaţia este mai specială: la primul copil mama poate sta 9 luni acasă, iar la al doilea 3 ani. Astfel, părinţii sunt încurajaţi să facă cel puţin doi copii.

Mariana Cîmpeanu, senator, fost ministru al Muncii: „E singura ţară care are un spor pozitiv. Ca atare sigur că fiecare ţară trebuie să se gândească să ia măsuri pentru a încuraja natalitatea, iar România cred că este ţara care stă aproape cel mai prost în Europa în ceea ce priveşte evoluţia natalităţii în viitor”.

La nivel mondial, România este pe locul trei în topul ţărilor cu cele mai puţine naşteri la 1.000 de locuitori.

Mai exact, numărul nou-născuţilor a scăzut anul trecut cu 140 de mii faţă de anul 1990, iar până în 2050, ONU estimează că ţara noastră va mai avea aproape 18 milioane de locuitori. Una dintre cauzele scăderii natalităţii: tinerii pun pe primul loc cariera. În plus, femeile cu salarii mari amână cât mai mult să devină mame şi asta pentru că plafonul maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului este de 3400 de lei. O altă cauză: mamele se tem că vor fi date afară dacă aleg să stea acasă 2 ani. Ileana Ionescu susţine că a fost in această situaţie. În prima zi de când s-a întors la serviciu, a fost anunţată că va fi concediată.

Ileana Ionescu a dat firma în judecată, dar a pierdut. Acum a apelat la Consiliul Naţional pentru combaterea discriminarii şi aşteaptă un verdict. Femeia îşi doreşte ca prin exemplul ei să le încurajeze şi pe alte mame aflate în această situaţie să ia atitudine.

Mamele din Danemarca primesc cea mai mică indemnizaţie din Uniunea Europeană, de 1006 euro pe an. Cu toate acestea, statul plăteşte aceasta suma până când copilul împlineşte nouă ani.

Majoritatea mamelor aleg să revină la serviciu după un an sau chiar mai puţin. Nu doar de teama că rămân fără serviciu, cât mai ales pentru că au nevoie de bani.

Tocmai din acest motiv Plenul Senatului a adoptat la începutul lunii o propunere legislativă prin care mamele să primească până la 3400 de lei în primul an, indiferent că aleg să stea un an sau doi cu cel mic. Propunerea trebuie să mai treacă de Camera Deputaţilor pentru a deveni lege.

Din cauza faptului că trebuie să se întoarcă la locul de muncă, multe mame renunţă să îşi mai alăpteze copilul. Puţine ştiu însă că angajatorul este obligat să le ofere două ore pauză pentru alăptat până când cel mic împlineşte vârsta de un an.

Ca să atragă atenţia asupra faptului că majoritatea femeilor se află în imposibilitatea de a împăca viaţa profesională cu cea de mamă, europarlamentarul Licia Ronzulli a apărut la şedinţe cu fetiţa sa încă de când avea o lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri