România, ultima țară din UE în care e bine să fii mamă

Data publicării:
mame

Simona are doi copii cărora se străduiește să le ofere o alimentație cât mai sănătoasă. Recunoaște că îi este greu, mai ales că alocația primită de la stat este mult prea mică pentru nevoile copiilor.

„O alocație după doi ani de 42 de lei este infimă, chiar nu știu ce poți să cumperi de ei”, spune Simona Bișboacă, mama a doi copii.

Potrivit studiului realizat de organizația Salvați Copiii, situația financiară și ajutorul prea mic oferit de stat le obligă pe multe dintre mame să se întoarcă mai repede la muncă.

„Eu la prima mea fiică am fost nevoită să mă angajez și am putut să fiu acasă doar câteva luni cu ea”, spune o altă mamă.

„Dacă stai să calculezi cât este de scump laptele, pamperșii pe urmă, detergenții pentru ei, hăinuțele sunt foarte scumpe”, adaugă un alt părinte.

Iar această problemă conduce la alta, extrem de gravă: fără suport financiar, multe femei își abandonează copiii la naștere.

Copiii abandonați sunt cei aparținând unor familii cu condiții socio-economice sub limita decenței sau copiii mamelor tinere necăsătorite”, afirmă dr. Camelia Rusu, neonatolog.

Soluțiile sunt pe de-o parte reducerea sărăciei și pe de altă parte creșterea investițiilor în sistemul de sănătate”, declară Adrian Hatos, sociolog.

Cu toate aceste probleme, nici nu este de mirare că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană şi pe 66 în lume, în funcţie de beneficiile de care au parte mamele.

„Potrivit studiului făcut de organizaţia Salvaţi Copiii, cea mai indicată ţară din lume pentru a naşte şi a creşte un copil este Norvegia. Pe locul doi se află Finlanda şi Islanda pentru că aceste state acordă o importanţă mai mare familiei iar condiţiile economice sunt mult mai bune”, relatează Florina Fofiu, reporter Digi24 Oradea.

Australia este singura țară din afara Europei situată în top zece, iar ultimele zece locuri sunt ocupate de țări din Africa.

Condiții oferite mamelor

- Norvegia are cele mai bune condiţii pentru mame

- România este pe locul 66 în lume

- Australia este singura țară din afara Europei situată în top zece

- Statele Unite sunt pe locul 33

- Somalia ocupă ultimul loc din lume


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri