România va avea un nou centru de refugiaţi. Ce spun localnicii

Data publicării:
refugiati

Sirianul, irakianul sau iranianul de Crevedia. Îi vom găsi, de anul viitor, în localitatea din Dambovita, unde autorităţile construiesc un centru pentru refugiaţi. Informaţia a stârnit vâlvă în comună. Iniţial, oamenii au fost speriaţi de ideea că vor avea vecini musulmani, dar au renunţat rapid la temeri şi chiar au veni cu soluţii de a-i integra pe străini.

Portar: Refugiaţi e cuvântul spus, dar terminat... vine musulmani aici! Nu ştiu când vine, că prima dată va fi o construcţie de cel puţin doi ani de zile, reabilitează gardul şi toate alea. A dat donaţie, ce a dat mobiliere şi toate alea. Musulmanul vine ca un copil nou-născut.

Paznicii sunt primii din comună care au aflat despre intenţiile autorităţilor de a transforma complexul studenţesc din Crevedia - singurul loc unde până în urmă cu câţiva ani invăţau etnicii români care primeau burse din partea statului.

Acum locul de aproape 4 hectare se află în paragină. Sătenilor le vine greu să creadă că fosta şcoală de cadre se va transforma în cămin pentru refugiaţi.

Localnic: Dar sunteţi sigură că... aici vor fi refugiaţi?

Reporter: Ziceați că fac altceva?

Localnic: Da, că face un azil de bătrâni.

Inspectoratul pentru Imigrări a obţinut deja 800.000 de euro, nerambursabili, de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru a amenaja la Crevedia un nou centru pentru refugiaţi. Totul ar urma să fie gata în maximum 2 ani.

Maria Moiş, jurnalist Digi24: Aici vor locui pentru început cel puţin 100 de refugiaţi care ajung la noi în ţară din Siria sau Irak. Ulterior capacitatea de cazare se va extinde la 500 de locuri, potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări.

Ion Marin, localnic: Păi de ce să avem de ăia aici? Ce face ăia? Munceşte ăia? Mai bine să nu îi aducă aici. Păi se umple aici România de fel de fel de străini.

Localnicii nu sunt încântaţi că la ei în comună vor ajunge străini din Orientul Mijlociu.

Ion Marin, localnic: Păi da, doamnă, dar noi ne înţelegem cu ei? Nu ne înţelegem, că noi nu ştim să vorbim ca ei.

După un moment de meditaţie, se rezăgândeşte.

Ion Marin – localnic: Dacă îi place munca merge cu mine la pădure şi munceşte, îşi ia şi el bani. Dacă nu e oi ca la ei acolo în continuare, şi e carne de porc, carne de pui de aici de la abator, mănâncă că nu are încotro, ce mănâncă, face foamea?

Localnic: Aici la abator, sunt destul de multe locuri aici în Crevedia. Să vină cât de mulţi, cât de mulţi să vină domnişoară!

Localnică: Nu ştiu, nu aş fi de acord. Ar fi un pericol pentru noi, aşa gândesc eu. Locuiesc la vreo 15 kilometri ş,i totuşi, s-ar putea să se înmulţească

Vânzatoare: Eu cred că sunt oameni şi oameni nu trebuie discriminaţi, că totuşi nu cred că ar aduce chiar aşa, pe oricine.

România are acum şase centre pentru refugiaţi, dar care au o capacitate de cazare de doar 900 de locuri. Deşi anul trecut peste 2000 de străini au cerut ststului român protrecţie, gradul de ocupare este de doar 40%.

Ermina Mihai, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Imigrări: Există o dinamică. După parcurgerea procedurii de azil şi obţinerea unei forme de protecţie părăsesc centrele şi merg în comunitate.

Cei mai mulţi imigranţi au ajuns în ţara noastră în 2017: aproape 5.000.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri