Românii ar putea plăti mai mult pentru asigurarea obligatorie a locuinţei

Data publicării:
blocuri cartier case bucuresti imobiliar sursa foto digi24-2

O altă variantă ar fi ca românii să suporte o parte din pagubă din propriul buzunar. Vorbim numai despre cei aproape un milion de români care şi-au încheiat o asigurare obligatorie.

Pentru cei mai mulţi dintre cei care sunt loviţi de inundaţii, plăteşte de fiecare dată Guvernul, care intervine în zonele calamitate.

Asigurarea obligatorie a locuinţei costă în prezent 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de materialul din care este construit imobilul. O sumă prea mică, spun reprezentanţii firmelor de asigurări, care trebuie să plătească despăgubiri de până la 20.000 de euro pe locuinţă, în caz de cutremur, inundaţii sau alunecări de teren.

În aceste condiţii, aceştia caută soluţii pentru a-şi acoperi pierderile.

Numărul 1: majorarea primei care mi-e greu sa spun, dar cred ca va fi un pic mai greu înghiţită de către consumatori şi varianta nr 2: introducerea unei franşize care reduce un pic expunerea PAID. Probabil că o franşiză undeva între 7-10% ar face posibilă menţinerea primei de 20 de euro”, spune Cristian Constantinescu, expert în asigurări.

Cu alte cuvinte, românii ar fi nevoiţi să repare pe cheltuiala lor pagubele de până la 2.000 de euro produse de dezastrele naturale. Iar compania de asigurare ar deconta facturi de cel mult 18.000 de euro, faţă de 20.000 de euro în prezent.

Însă acestea sunt deocamdată doar scenarii luate în discuţie de asigurători. Pentru ca propunerile să fie aplicate, trebuie mai întâi să fie aprobate de către instituţia care supraveghează pieţele financiare din România.

ASF e singurul care poate introduce modificări în această a doua categorie de asigurări obligatorii din România, explică Cristian Constantinescu.

Deşi asigurarea locuinţei este obligatorie în România, doar o mică parte dintre proprietari deţin o poliţă valabilă. Iar asta şi din cauză că autorităţile nu-i amendează pe cei care nu încheie un asemenea contract. Sau îi ajută atunci când casele le sunt luate de ape.

O anumita parte a populaţiei este decepţionată de faptul că (cei care nu au încheiat poliţe – n.r.) nu au fost penalizaţi şi au făcut poliţe degeaba. Şi atunci, dacă au văzut că poate n-au avut nevoie de ele, dacă catastrofa nu s-a întâmplat, iar dacă atunci când s-a întâmplat pentru 3 zile, autorităţile au intervenit sub o anumită forma, nu au înţeles rostul”, afirmă Adrian Marin, reprezentant UNSAR.

Mai puţin de un milion de români aveau o asigurare obligatorie în februarie, la care se adaugă 3 milioane de asigurări facultative. Cu alte cuvinte, peste jumătate din cele 8,4 milioane de locuinţe din România nu sunt asigurate.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri