Românii, codaşi la operare pe calculator

Data publicării:
femei la calculatoare

Mulți oameni îşi caută un loc de muncă, dar nu ştiu să folosească un calculator, iar asta le scade considerabil şansele de angajare. De un an de zile, primăria din Câmpia Turzii organizează cursuri gratuite pentru cei care vor să înveţe să folosească un calculator.

„Cum să intrăm, să deschidem ferestre. Cum să scriem, că nu ştiam nici cum să scriu”, povestește o femeie despre cursurile la care a participat.

„E greu. Sunt (oameni, n. r.) care n-au lucrat şi chiar e o problemă pentru ei”, spune Adrian Mischian, instructor de cursuri IT.

Angajatorii confirmă.

Dacă luăm absolvenţii de învăţământ superior, deşi ei aparent cred că cunosc anumite operaţiuni, când e să aplice un program de la cap la coadă nu au cunoştinţele suficiente”, spune Augustin Feneşan, preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj.

Din totalul angajaţilor români, doar 1,3% sunt specialişti în IT. Majoritatea sunt concentraţi în câteva zone de dezvoltare.

„Beneficiem în primul rând de o zonă de universităţi care dau tonul la această parte, dar cred că contribuie foarte mult la formarea lor şi activitatea din companii”, spune Cristian Dascălu, fondatorul ClujHub.

Lipsa abilităţilor se observă şi în modul în care românii utilizează internetul. Doar 7,7% dintre români folosesc servicii de e-banking și numai 17% fac cumpărături online. Asta plasează România la coada clasamentului în Uniunea Europeană şi la capitolul e-commerce.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri