Românii cu credite în franci au protestat din nou: „Am trei locuri de muncă pentru a-mi plăti ratele”

Data publicării:
romanca


„Isărescu dictator, avocatul băncilor!”, „Demisia, demisia!” sau „Cămătarii, cămătarii!”, asta au strigat românii cu credite în franci elvețieni.

Oameni din toată ţara au ieşit în stradă să-şi arate nemulţumirea faţă de creşterea galopantă a ratelor la creditele în franci. Ei vor ca împrumuturile să fie transformate în lei, la un curs cu cel mult 20 la sută mai mare decât cel la care a fost semnat contractul.

Conversia! Aia este soluția. Conversia plus riscul pe care mi l-am asumat, de până în 20 la sută, dar nu minciuni de genul că scădem dobânda pentru trei luni. Facem restructurări, alea nu sunt soluții”, a spus un protestatar din București.

Nu le cerem altceva decât să ne putem plăti ratele. Le-am cerut să susțină și ei cu o parte din dobândă, să diminueze dobânda”, a spus un alt român afectat de creșterea francului.

Oamenii se plâng că ratele s-au dublat faţă de 2007, când s-au împrumutat. În luna ianuarie, francul a atins cel mai mare nivel din istorie: 4 lei şi 58 de bani. În ultimele zile însă, valuta elveţiană s-a mai domolit.

„M-am împrumut pe 12 milioane rată și acum dau 26. Dacă mă duceam la un cămătar, sigur nu trebuia să dau atâta înapoi”, a spus un bărbat.

Gândiți-vă, la un salariu de 15 milioane, o rată de 8 milioane a ajuns la 15 milioane, toţi banii merg pe rată. Şi ce facem apoi?”, a spus un manifestant din Cluj-Napoca.

Am trei locuri de muncă, un copil mic pe care mi-l cresc părinţii mei că eu nu pot să-l cresc şi trei locuri de muncă, pentru a-mi plăti ratele”, a spus o femeie din Iași.

Propunerea oamenilor are şanse mici să fie pusă în aplicare. BNR a transmis în mai multe rânduri că nu există o soluţie generală şi că e indicat ca fiecare client să negocieze direct cu banca. Oamenii spun că băncile nu sunt interesate de dialog.

„Mi s-au transmis niște mesaje foarte urâte din partea băncii. Singura măsură care se poate aplica de către dumnealor e reducerea ratelor pe trei luni. Atât. Înseamnă vreo 35 de franci, atât. La 1.314 franci de îi am de plată, vă daţi seama că nu se poate, e foarte puţin”, a adăugat un român cu credit în această monedă.

Băncile să fie dispuse la negocieri, nu doar să dea prin ziare şi să nu facă absolut nimic”, a întărit un constănțean.

Potrivit BNR, aproximativ 75.000 de români au în acest moment credite în franci elvețieni.

Evoluția francului elveţian

23 ianuarie 2007: 2,0970 lei

23 ianuarie 2015: 4,5817 lei

6 februarie 2015: 4,1808 lei  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri