Românii cu dizabilități, umiliți de instituțiile publice 

Data publicării:
DIZABILITATI

Vasile Borcan, un tânăr imobilizat în scaun cu rotile, speră că va putea intra, cândva, în Casa de Cultură a Studenţilor. Teoretic, are acces liber la spectacolele ţinute aici. „Chiar acum văd că este un spectacol, o conferință cu Dan Puric la care mi-ar plăcea să merg, este februarie, poate până în februarie, pe 17 vor rezolva și această problemă”, a spus tânărul.

Ca să te ia cineva pe sus cu tot cu scaun rulant, numai scaunul acesta electric cântărește cam în jur de 80-100 de kilograme numai el, cu baterii, cu tot ce are, plus eu. Vă dați seama ce ar însemna, ar trebui două persoane tip Hercule ca să mă ridice”. Conducerea Casei de Cultură a Studenților spune că există un proiect de amenajare a unui lift exterior. Bani sunt, problema este, însă, alta.

„De doi ani de zile avem cu antreprenorul general un proces, lucrarea nefiind predată, motiv pentru care nu putem face investiții și nu putem achiziționa un astfel de lift”, a spus Gabriel Harabagiu, directorul Casei de Cultură a Studenților Iași.

Rampa de acces pentru persoanele cu dizabilități lipsește și la unele dintre clădirile noi din oraş. De exemplu, corpul reabilitat al Filarmonicii și Conservatorului. „Ar trebui respectată legea în primul rând. Că nu e vorba de victimizare sau de altă... e vorba de a respecta legea”, a spus Vasile Borcan. 

Iar acele instituţii care au rampe nu le-au proiectat corespunzător, spun cei care trebuie să le urce. „N-au fost date amenzi pe motiv de rampe neconforme. Nu, nu s-au dat niciodată, din păcate”, a spus inspectorul Costel Grojdea, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Iași.

Legea obligă toate instituţiile de interes public să aibă rampă de acces cu o înclinaţie de 5%-8%. Amenda pentru lipsa rampelor de acces ar trebui să fie de 5.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri