Românii executați silit de bănci nu scapă întotdeauna de datorii

Data publicării:
bani

Regula este clară: dacă în urma executării silite împrumutul nu este achitat integral, clientul trebuie să dea bani băncii până la stingerea datoriei.

În general, bunurile nu sunt vândute după prima licitaţie şi urmează o a doua, la care preţul de vânzare al unui imobil scade cu 25% faţă de cel iniţial. Dacă tranzacţia nu se încheie, la a treia licitație, executorul are deja dreptul să vândă casa chiar şi la jumătate de preţ”, spune Ioana Miu, executor judecătoresc.

La începutul crizei, un apartament cu două camere de pe strada Turda era evaluat la 90 - 95.000 de euro. În prezent nu se vinde nici cu 55.000. Asta înseamnă că un client exercutat silit pierde din start jumătate din sumă.

În speranţa că piaţa imobiliară îşi va reveni, băncile au tot amânat executările silite, lucru care nu a făcut decât să înrăutăţească situaţia restanţierilor.

Sunt proprietăți care au scăzut și cu 50-60 la sută și atunci banca nu își va recupera niciodată evaluarea respectivului imobil”, explică Vlad Vlăsceanu, agent imobiliar.

Reprezentanții băncilor spun că unii clienți s-ar fi putut pune la adăpost de acest risc, dacă s-ar fi asigurat în cazul în care le-ar fi scăzut veniturile.

La finalul anului trecut, peste 100.000 de români care aveau credite garantate cu un bun imobiliar se aflau în situația de a nu-și mai putea plăti ratele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri