Românii, indulgenți pe net cu persoanele violente. Alex Bodi și agresoarea Cristinei Joia, apărați în online

Data actualizării: Data publicării:
Alex Bodi și agresoarea Cristinei Joia
Alex Bodi și agresoarea Cristinei Joia în momentul reținerii. Foto: Captură TV

Știrea că Alex Bodi a fost reținut de DIICOT pentru proxenetism, un personaj cunoscut în special în lumea mondenă de pe Dâmbovița, ori știrea că o vedetă de televiziune a ajuns la spital pentru că i-a atras atenția unei persoane care a parcat mașina neregulamentar, au primit multe comentarii în mediul online. Curios este că se poate remarca apetența românilor pentru violență și agresiune. Anca Suciu, jurnalist Digi24, a vorbit despre acest subiect cu psihologul Daniel David.

Anca Suciu, jurnalist Digi24: Alex Bodi, un personaj cunoscut în lumea mondenă, este considerat mai puțin vinovat pentru că „cu siguranță fetele pe care le-ar fi traficat nu s-au împotrivit, au fost și ele de acord”. Dau exemplul unui comentariu. De ce aceste reacții?

Daniel David, psiholog: Suntem într-o perioadă complicată. Niciodată internetul sau Facebook-ul nu reprezenta un exemplu de echilibru, echitate sau limbaj adecvat. În perioada prin care trecem, mesajele agresive, ciudate, împotriva a ce considerăm de bun-simț, împotriva autorității, aceste mesaje devin tot mai intense și mai frecvente, pentru că pe de o parte suntem în condiții de pandemie, care generează un stres foarte puternic, iar noi știm că atunci când oamenii sunt stresați, impulsurile pe care le au, tendințele mai agresive, cinice și așa mai departe, cresc. Sunt mult mai bine reprezentate.

Suntem în perioadă de alegeri, un al doilea factor, iar toate conflictele și toate dezbaterile agresive pe care le vedem între partidele politice influențează până la urmă comportamentul individual al oamenilor, în diverse contexte.

În al treilea rând, oamenii nu prea au încredere în autorități. Nivelul de încredere interpersonală al românilor este foarte scăzut în general, iar încrederea în autorități este foarte scăzută, și de obicei autoritățile sunt mai apropiate de potențiala victimă. Și atunci, când nu ai încredere în autorități, asta se generalizează oarecum și asupra potențialei victime. Și începi să găsești tot felul de justificări pentru potențialii agresori.

Apoi, să nu uităm că atunci când sunt implicate vedete în astfel de acțiuni, vedetele au o mulțime de prieteni, o mulțime de fani, că de aia sunt vedete. Și atunci, aceste rețele sociale ale lor reacționează – pro comportamentul lor, indiferent care a fost.

Și atunci, puneți toți acești factori împreună și o să găsiți explicații pentru ceea ce vedem spațiul public, în spațiul rețelelor sociale.

Daniel David: „Unii nu se ascund, numele le este clar, își asumă lucrurile, alții într-adevăr se ascund, dar sunt naivi”

Anca Suciu, jurnalist Digi24: Vorbim de români care se ascund în spatele rețelelor sociale...

Daniel David, psiholog: Aș spune și, și. Unii nu se ascund, numele le este clar, își asumă lucrurile, alții, într-adevăr, se ascund, dar sunt naivi. Și cei care se ascund, și cei care nu se ascund, cred că nu sunt conștienți de faptul că acțiunile lor pot fi sancționate legal. „OK, dacă eu scriu pe Facebook și pun sub semnul întrebării, sau atac victima”... ei pot să fie sancționați în cursul procesului care are loc, fiindcă sunt responsabili pentru ceea ce spun, chiar dacă spun pe Facebook. Nu e ca și cum ai spune la tine în casă. Și sunt deja mai multe procese în care aceste lucruri au contat, dar repet, cred că oamenii nu sunt conștienți că atunci când comentează la sfârșitul unui articol, când scriu o serie de lucruri în spațiul public, pe rețelele sociale, trebuie să fie atenți că își asumă responsabilitatea, sau dacă nu și-o asumă, îi trag alții la răspundere.

Anca Suciu, jurnalist Digi24: În cazul vedetei TV lovite de o șoferiță, ajunsă în spital cu nasul spart doar că i-a atras atenția că a parcat ilegal sau că a încurcat pietonii, o situație pe care o regăsim în principal în marile orașe, o situație pe care inclusiv pe Facebook o regăsim prin tot felul de grupuri care atrag atenția, adică îi apostrofează pe cei care parchează neregulamentar... Și în această situație am văzut români care au considerat că această vedetă TV este expusă pentru simplul fapt că e o vedetă, altfel nimeni nu ar fi știut de această situație, și în al doilea rând că „este vinovată pentru că nu și-a văzut de treaba ei”.

Daniel David, psiholog: O să vorbesc despre comentariile făcute - „să-și vadă de treaba ei”... Este această tendință într-o societate cinică, cu neîncredere interpersonală foarte crescută, care duce la un capital scăzut, adică nu ai o rețea socială puternică prin care oamenii să susțină ideea de bun-simț, ideea de socializare, împreună cu ceilalți... Este ideea asta că „să-ți vezi de treaba ta, acasă la tine faci ce vrei”, „în spațiul public nu vorbi în numele unor valori pro-sociale, pentru că s-ar putea să o încasezi”. Da, este această idee, din păcate, care merge, cum spuneam, cu cinismul și cu neîncrederea interpersonală extrem de puternică, ceea ce este o problemă.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri