Românii își golesc cardul în ziua de salariu

Data publicării:
carduri

Românii au portofelele pline nu cu bani, ci cu carduri. Avem 15 milioane de carduri bancare, iar 80 la sută dintre români le folosesc pentru a-şi scoate banii din salariu sau pensie, iar restul de 20 la sută şi-au făcut o obişnuinţă de a folosi bucata de plastic atunci când fac cumpărături. Deşi au trecut 20 de ani de când băncile au început să emită primele carduri în România, în localităţile de la ţară bancomatele sunt o raritate.

Peste 10 miliarde de euro. Atât vor ajunge să plătescă românii anul acesta prin intermediul cardurilor, pentru cumpărături ori achitarea facturilor, potrivit estimărilor. Pentru mulţi orăşeni, plata cu cardul este deja o obişnuinţă.

La mijlocul anilor 90, când au apărut primele carduri, bucata de plastic nu inspira prea multă încredere. Abia în 2000 s-a ajuns la un milion de carduri la nivel naţional, după ce băncile le-au făcut reclamă.

Acum sunt 12,7 de milioane de carduri de debit, un număr dublu faţă de 2005. La acestea se adaugă cardurile de credit, adică peste 2,5 milioane, număr care încă e sub cel din 2008.

Jumătate dintre orăşeni şi un sfert dintre cei de la sate îşi primesc salariul pe carduri, arată un studiu Brandberry. Doar o treime din populaţia de la sate are un cont bancar, faţă de 80% în mediul urban.

„Încă jumătate din populaţia României este complet exclusă financiar”, spune Cosmin Vladimirescu, directorul unui emitent de carduri.

Valoarea medie a unei plăţi cu cardul este de 30 de euro în România, mai scăzută cu 5 euro decât cea din Bulgaria, dar aproape de două ori mai mare decât în Ungaria.

Valoarea medie a unei plăţi cu cardul

România: 30,4 euro

Bulgaria: 35 euro

Polonia: 24 euro

Ungaria: 17 euro

sursa: Banca Centrală Europeană

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri