Românii se tem de credite. Împrumuturile bancare au scăzut cu 24%

Data publicării:
2101 20credite 20risc-44815

Românii vor în continuare să aibă propria locuinţă şi îşi doresc bunuri de mare valoare, dar sunt tot mai reticenţi când vine vorba de un împrumut bancar.

Oamenii spun că este periculos să faci un credit astzăzi, în condiţiile în care dobânzile sunt foarte mari şi există o nesiguranţă în ceea ce priveşte locurile de muncă.

Prudenţa românilor în privinţa accesării creditelor este recunoscută şi de Banca Naţională. „Creditul acordat sectorului privat înregistrează o încetinire. Creditul în valută consemnează o reducere a dinamicii sale”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

17% din credite sunt neperformante

Statisticile arată că peste 17% din totalul creditelor acordate în România sunt neperformante. Mai clar, oamenii nu reuşesc să îşi plătească ratele la timp.

„Majoritatea şi-au zis: lasă că ne descurcăm. Ne aprobă banca, perfect, îl luăm. Acest lasă că vedem noi, în condiţiile în care companiile dau faliment pe bandă rulantă, nu este o decizie tocmai corectă”, este opinia Ruxandrei Andrei, analist financiar.

Băncile încearcă, de asemenea, să se protejeze. Cer avans mare celor care vor un împrumut şi pun condiţii restrictive, ceea ce reduce accesul la credite. Descurajante sunt şi dobânzile. Costul efectiv al creditelor imobiliare în lei porneşte acum de la 9% pe an, după ce în vara anului trecut, cele mai bune oferte afişate de bănci porneau de la o dobândă efectivă de 7% pe an.

Singura variantă de credit care a continuat să meargă bine a fost creditul Prima Casă, pentru că are dobânzile cele mai mici - de doar 4 %, plus indicele euribor calculat la 3 luni. Doar anul trecut s-au acordat 26.000 de astfel de împrumuturi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri