Românii şi bulgarii, restanţierii Europei

Data publicării:
calcule

Românii şi bulgarii sunt cei mai puţini punctuali din Europa. Una din trei persoane cu un credit bancar nu ajunge la timp să îşi achite ratele. În timp ce în Franţa, Polonia sau Germania, doar unul din cinci clienţi plăteşte datoriile cu întărziere. Problema este similară şi pentru plata facturilor la utilităţi sau telefonie.

Georg Kovacs, directorul unei firme de recuperare datorii , spune: "Pentru persoanele fizice motivul de neplată constă în situaţia economică generală care le afectează. Iar pe locul doi este şomajul.  17% spun că nu pot plăti pentru că sunt în incapacitate de plată, sau sunt supraîndatoraţi".

Cea mai mare parte a creditelor care nu sunt acum plătite la timp sunt luate înainte de criză, când băncile dădeau uşor împrumuturi, chiar dacă rata lunară ajungea la limita posibilităţii de rambursare a clientului.

Anca Bidian, director firmă de brokeraj de credite, explică:"Ccineva îmi da banii, mă bucur de ei și apoi oi vedea eu. este un mod de viață, nu doar cum îmi plătesc rata, și cum îmi gestionez toți banii familiei. Avem o proiecție optimistă a viitorului, luând în calcul fiecare doar situația de la momentul acesta. ceea ce oarecum e un basm."

Creditele neperformante s-au triplat din 2009 până în primăvara acestui an când au atins 22%. La jumătatea anului au scăzut brusc la 19%, după ce băncile au vândut împrumuturi cu probleme în valoare de 1 miliard de euro.

"50% dintre persoane nu mai sunt de găsit şi mai ai de lucrat cu 50%. Iar dintre aceştia, un sfert nu au bani, nu au bunuri, nici o variantă de a mai plăti, iar pe ceilalţi 25% trebuie să âi convingi să plătească. Ce putem recupera este doar 5% din totalul creditelor neperformante" completează Georg Kovacs. 

Persoanele care au ajuns să aibă dificultăţi la plata ratelor, atât de mari încât au ajuns pe mâna recuperatorilor, îşi permit în general să plătească doar 15 euro pe lună către firma de recuperare.

Rate bancare plătite cu întârziere

România 30%

Bulgaria 30%

Grecia 29%

Slovacia 29%

Marea Britanie 28%

Ungaria 26%

Polonia 24%

Franța 20%

Germania 17%

sursa: TNS și EOS

Rata creditelor neperformante

2009 - 7,89 %

2010 - 11,85 %

2011 - 14,33 %

2012 - 18,23 %

2013 - 20,1%

martie 2014 - 22,2%

iunie 2014 - 19,1%

sursa: BNR

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri